Berta Sándor

Jülichben működik Európa leggyorsabb szuper­számítógépe

A konfigurációt az elmúlt hónapokban építették ki.

A Jülichben lévő számítógép-központban működik a JUWELS szuperszámítógép, amelynek a teljesítménye 85 petaflops. Ez több mint 300 000 korszerű PC teljesítményének felel meg. Ezáltal a JUWELS a legerősebb olyan európai platform, amelyet a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokhoz használnak.

A berendezést a jülichi centrum, az Atos, a ParTec és az nVidia közösen fejlesztette ki, s az aktuális TOP500-as lista alapján jelenleg a világ hetedik leggyorsabb számítógépe. A Green 500-as listán ugyanakkor a harmadik helyen található, míg a legmagasabb teljesítményosztályban a legenergiahatékonyabb rendszer.

Az úgynevezett Booster-modullal kibővített szuperszámítógép segítségével a kutatók képesek a korábbiaknál sokkal részletesebb szimulációkat végezni. A JUWELS egy rendkívül rugalmas, moduláris rendszer, amelynek a fő egységeit az nVidia Ampere architektúrájára épülő A100 Tensor magú grafikus chipek jelentik. A több mint 3700 grafikus processzoron körülbelül 12 millió CUDA-mag található. A Booster-modul teljesítménye önmagában 73 petaflops, míg a mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz akár 2,5 exaflops teljesítmény is elérhető.

A tervezett kutatások között vannak az anyagkutatás, az atmoszféra- és klímakutatás, a következő generációs fizikai időjárási és klímamodellek, a vulkánkitörésekkel és a talajvíz-mozgásokkal kapcsolatos számítások, a gravitációs hullámok vizsgálata, egy univerzális kvantumszámítógép szimulációja, a nanoanyagok kinetikájának kutatása és az agyban zajló tanulási folyamatok megértése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!