Berta Sándor

1,9 milliárd dolláros kártérítést fizethet a Cisco

A hálózatkezelési cég több szabadalmat is megsértett.

Henry Morgan amerikai kerületi bíró úgy ítélte meg, hogy a Cisco megsértett négy kiberbiztonsági technikákkal kapcsolatos szabadalmat, amelyek a Centripetal Networks amerikai biztonsági szolgáltató tulajdonában vannak. A bíró döntése alapján ezért az óriáscég köteles a kiszabott 1,9 milliárd dolláros kártérítés mellett a következő hat esztendőre vonatkozóan licencdíjakat is kifizetni. A Cisco fellebbezett az ítélet ellen és arra hivatkozott, hogy az ő innovációi több évvel korábbiak, mint az állítólag megsértett szabadalmak.

A Centripetal Networks 2018 elején nyújtotta be a keresetét a Cisco ellen és azt állította, hogy a vállalat hálózati eszközei megsértették a szellemi tulajdonjogait. Az ügyben eljáró kerületi bíró döntése alapján az eljárásra a koronavírus-járvány miatt esküdtek nélkül került sor. Morgan azt az álláspontot képviselte, hogy a Cisco jogosulatlanul használta a négy szabadalmat és emiatt egyáltalán nem kellett nehéz döntést hoznia, hanem a helyzet világos és egyértelmű volt.

A Cisco azzal vádolta meg a kerületi bírót, hogy a bizonyítékok és a műszaki dokumentumok kizárólag régi technológiákra vonatkoztak és nem a szabadalmakat megsértő termékek aktuális anyagain alapultak. Az indoklásban többek között az szerepelt, hogy a bizonyítékok pontatlan animációkra épültek, amelyeket visszamenőleg a jogi eljárásban való felhasználásra készített a felperes, s a bíróság tájékoztatása helyett inkább a problémák összezavarására szolgáltak. A Cisco ezzel szemben szinte kizárólag szakértők kijelentéseire hagyatkozott, amelyeket viszont nem támasztottak alá bizonyítékok.

A Centripetal Network azt állította, hogy az okozott kára kereken 755 millió dollár volt. Ezt az összeget növelte a bíróság a 2,5-szeresére. Az 1,9 milliárd dollár tartalmazza a 13,7 millió dollár kamatot is. A következő hat esztendőre vonatkozó licencdíjak a Cisco kérdéses termékeivel kapcsolatos éves bevételek 10 százalékát teszik majd ki. A díj az utána következő három esztendőben pedig a bevételek 5 százaléka lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #2
    Ezt dobta a random generátorral dolgozó cikk kreátor algoritmus. Legalább nem kell emberi intelligenciát megfizetni az sg-nek.
  • intl #1
    kepet hogyan kellene ertelmezni? :)
    Utoljára szerkesztette: intl, 2020.10.11. 23:27:13