Berta Sándor

Hardvergyártóból szoftvercéggé alakult át a Cisco

A hálózati útválasztók piacát uraló amerikai társaság alaposan átalakult az elmúlt években.

Chuck Robbins, a Cisco vezérigazgatója a Gartner ITxpo 2016 orlandói szimpóziumon konkrét számokkal is alátámasztotta a változást. A menedzser kifejtette, hogy a társaság már nem nevezhető hardvercégnek, hiszen immár 23 000 szoftverfejlesztőt foglalkoztat és csupán néhány ezer hardvermérnököt. A termékfejlesztési költségek 85 százaléka pedig a szoftverekkel kapcsolatos.

Az üzletember kitért egy másik fontos területre is. Az amerikai IT-cégeket ugyanis gyakran érte olyan kritika, hogy a termékeikbe szándékosan kiskapukat építenek be, hogy a rendszerekhez az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) vagy más ügynökségek hozzáférjenek. Robbins kiemelte, hogy hardvereikben nincsenek sem kiskapuk, sem különleges hozzáférések, és az sem véletlen, hogy nagy hangsúlyt helyeznek a biztonságra.

A Gartner egyik elemzője utalt arra, hogy Brazília, Kína és Oroszország is nemrég úgy döntött, hogy nem akarnak a jövőben külföldi hardvereket vásárolni és megkérdezte, hogy ez milyen hatással lehet a Ciscóra nézve. Robbins azt hangsúlyozta, hogy az üzletük mind a három államban jól alakul és többek között ők voltak a riói nyári olimpia játékok hivatalos IT-partnere is. Az esemény alatt összesen 40 millió fenyegetést derítettek fel, valamint 23 millió támadás és 223 nagyobb DDoS-akció végrehajtását akadályoztak meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)