Gyurkity Péter

Búcsúzik az nVidia Quadro márkanév

A fogyasztói példányok egészen 2021-ig késhetnek, miközben jön az Intel megoldása.

Az nVidia bejelentéseiről az elmúlt hetekben több alkalommal is beszámoltunk, azzal egészítve ki a híreket, hogy az AMD aláígérne a cégnek, bár az ő megoldásaik csak október végén mutatkoznak be. Most kiderült, hogy a Quadro márkanevet elhagyják, miközben a fogyasztói típusok tovább késlekednek, az Intel pedig szintén készül saját fejlesztésével.

A hivatalos blogban közzétett bejegyzésben arról írnak, hogy az RTX A6000 néven mutatkozott be az új, kifejezetten professzionális felhasználásra szánt kártya, már 10752 maggal és 48 GB VRAM-memóriával, ami mindenképpen jónak tűnik, bár az előzetes kiszivárogtatásokból már az is kiderült, hogy a busz mindössze 384 bites, a memória típusa pedig a GDDR6X helyett a GDDR6, amire az lehet a magyarázat, hogy a cég egyelőre nem jut elég chiphez, így ezt ennél a típusnál (egyelőre) nélkülöznie kell. Hozzáteszik ehhez az illetékesek, hogy az RT-magok kétszeres erőt nyújtanak a korábbi, Turing-generációs Quadro-kártyák egységeihez képest, ez viszont kevésbé érint minket, hiszen ezen típusokat munkaállomásokba szánják, többek között 2021 elejétől – a vásárlók között ott lesz a BOXX, a Dell, a HP és a Lenovo.


Ami az említett végfelhasználói fejlesztéseket illeti, itt egyelőre a GeForce RTX 3070 sorozatgyártásáról futott be egy felvétel, amelyen több ilyen GPU-t láthatunk. A magyarázat szerint az inspekció néhány nappal ezelőtt indult el, állítólag naponta akár 1000 példány is átmegy a folyamaton, így talán kellő darabszám áll majd rendelkezésre az október 29-én esedékes megjelenésig (az eredeti dátum október 15. volt). A cég részéről azonban az is elhangzott a napokban, hogy az RTX 3080 és 3090 akár jövő évig csúszhat, itt ugyanis túl erős a kereslet és nincs elég példány raktáron.

Az Intel saját megoldása kapcsán először egy 45 wattos Tiger Lake-H CPU és egy Intel DG2 GPU párosáról szóló bejegyzés látott napvilágot, amelyet nem sokkal később követett egy SANDRA-bejegyzés, immár az Intel Iris Max nevet tüntetve fel. Az 1,55 GHz-es órajel mellett a 768 stream processzor érdemel említést, 1 MB L2-gyorsítótárral. Nyilván integrált megoldásról van szó, a teljesítmény tehát szerényebb lesz, viszont ezen a vonalon belül legalább ilyen nyilvánvaló lesz az erősödés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!