Gyurkity Péter

Az nVidiáé a grafikus kártyák piaca

A különálló kártyáknál vezetnek, viszont a teljes kép már jóval eltér ettől.

A grafikus kártyák szegmensében hosszú évek óta az nVidia és az AMD vívja párharcát (amióta utóbbi felvásárolta az ATI-t), ezen a területen megszokhattuk, hogy ők ketten vetélkednek egymással. Egyensúlyról itt beszélni sem lehet, viszont a teljes piacon már a harmadik szereplő vezet.

A szegmens második negyedéves adatait a napokban a Jon Peddie Research tette közzé, ezekből pedig betekinthetünk a főbb számokba. Gyorsan kiderül, hogy ami a különálló grafikus kártyákat illeti, az nVidia első helye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a GeForce-család tagjai a szegmens 80 százalékát uralják, míg a nagy rivális AMD mindössze 20 százalékos piaci részesedéssel kénytelen beérni. Maga a terület 6,55 százalékkal bővült az első 3 hónaphoz képest, az igazi változás azonban még előttünk áll, hiszen az Intel az Xe-HPG kártyák révén ezen a piacon is megjelenne, mégpedig valamikor a következő évben. Ezzel egy csaknem 2 évtizedes kihagyás után próbálkoznak meg újra, hiszen annak idején az i740 révén még jelen voltak itt, ezt követően azonban nem is kíséreltek meg visszatéréssel.


Ahogy említettük, a teljes területen már egészen más képet látunk, hiszen az integrált grafikus vezérlők nagy száma miatt ebben a tekintetben az Intel veszi át a vezetést. Ők a szegmens 64 százalékát birtokolják, míg a fenti két gyártó a maradékon kénytelen osztozkodni – ezúttal 19, illetve 17 százalékos szelettel. Érdemes viszont megjegyezni, hogy hamarosan jönnek a 11. generációs Intel chipek (Tiger Lake), amelyek már a 12. generációs Xe-vezérlőkre támaszkodnának, ezek pedig nagy előrelépést ígérnek a teljesítmény terén. Az AMD a maga részéről a Ryzen 4000-vonallal újít, de már gőzerővel dolgoznak a Radeon Big Navi névre keresztelt kártyákon, amelyek az év vége felé mutatkoznak majd be a piacon.


Az nVidia a GeForce RTX 3000 révén javítana pozícióin, ennek egyes részleteiről már mi is beszámoltunk, a hivatalos bemutatóval és megjelenéssel azonban egyelőre még adósak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #1
    Lisamd-ek annyira a rizskoretre koncentraltak, hogy elsorvasztottak azt az agazatot ami evekig kihuzta oket a szarbol.
    Igazi tehetseg az a no.
    Meg is erdemli a sok tizmillas fizetest jutalmat meg reszvenycsomagot.
    Ha az intel egyszer eszhez ter, (aki az ellenkezojet allitja az vagy hulye vagy amd fan de a ketto halmaz jo nagy metszettel bir) mert fog mivel annyi penze van mi ta szemet (es nem kinaban gyartat) akkor nem marad nekik semmi.
    Majd a szaudiak ujra telenyomjak loveval ha lesz nekik meg akkor.
    Ha nem akkor lisa neni lelep a zs-vel az nvidia-hoz a bordzsekis uncsitesohoz.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.08.30. 20:59:11