Gyurkity Péter

További GeForce-kártyák vannak érkezőben

A legerősebb példány mellett néhány szerényebb változat is befut majd.

Nem is olyan régen számoltunk be a GeForce RTX 3000-széria hivatalos bemutatkozásáról, amelyet gyorsan követett a hír, miszerint a legnépszerűbb, 3080-as típust gyakorlatilag elkapkodták a vásárlók. A cég most piacra dobja a még erősebb példányt, viszont szerényebb kártyák közül is választhatunk majd.

A hivatalos blogbejegyzésben arról olvashatunk, hogy a 24-i megjelenési dátummal érkező GeForce RTX 3090 valóban erősebb a fent említett, várhatóan a jövőben is legnépszerűbb családtagnál, bár a 4K-játékok esetében alig 10-15 százalékos eltérésről beszélhetünk. Ehhez képest az ár tekintetében több mint kétszeres a különbség, vagyis igencsak sok pénzt kell áldoznunk a hivatalosan legerősebb példányra, ami igazából akkor éri csak meg ezt az áldozatot, ha 8K-felbontás mellett játszunk, illetve a munkánkhoz van szükségünk az elérhető legnagyobb teljesítményre. A cég már gyorsan le is szögezte, hogy nagyon korlátos készletekkel indul az értékesítés, viszont az AMD miatt is érdemes lesz várni néhány hetet, a Radeon RX 6000-család ugyanis október 28-án debütál majd.


Eközben kínai forrás révén tájékozódhatunk a további, érkezőben lévő variánsokról, amelyek ennél mindenképpen szerényebb összeállítással futnak majd be. Úgy tűnik, hogy itt valóban megérkezik a 20 GB memóriával ellátott 3080, amely a második lenne a rangsorban, ezt követné az eredeti, 10 GB-os példány. Alatta helyezkedik el egy eddig közelebbről meg nem nevezett típus, amely jó eséllyel a 3070 Super (vagy Ti) lesz, a rangsorban pedig ezután jönne az alap 3070, majd pedig a 3060, amely mindössze 6 GB GDDR6-memóriával és 192-bites busszal állna rendelkezésünkre, nyilván jóval alacsonyabb áron.

Néhány hetet várnunk kell majd ezen szerényebb kártyákra, viszont a 3090 ára 1500 dollárnál indul, az egyedi példányok pedig egészen 1800 dollárig mehetnek majd fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #3
    VR
  • pali600 #1
    "3080-as típust gyakorlatilag elkapkodták a vásárlók"
    Ezek inkább az úgynevezett "scalper" -ek voltak, akik az elérhetőség pillanatában felvásárolták a 3080 -as kártyákat, majd sokszoros áron árulták a eBay -en. Ehhez készítettek bot -okat, amikkel hatékonyabban ment a vásárlás. (Inkább kifosztás)