Gyurkity Péter

Kiszivárogtak a Radeon RX 6000-specifikációk

Felturbóznák a főbb jellemzőket, a kép azonban még nem teljesen világos.

Az nVidia nemrég bemutatta saját új fejlesztéseit, amelyek rögtön rohamot generáltak a vásárlók és a spekulánsok oldalán, eközben azonban az AMD még kicsit kéreti magát, hiszen az ő bejelentésük csak októberben esedékes. Addig is szemezgetünk a friss kiszivárogtatásokból, amelyekből szintén nincs hiány.

Az elmúlt napokban először a Reddit oldalán bukkant fel egy részletes lista, amelyben a kódnevekre támaszkodva részletezik a főbb jellemzőket. Ennek alapján a Navi 23 lenne a belépő szintű megoldás, amely 32 CU mellett összesen 2408 stream processzor-t kínál számunkra, sajnos egyelőre ismeretlen órajelen. A Navi 22 esetében ezek a számok sorrendben 40-re és 2560-ra emelkednek, 2500 MHz-es órajelen, 170 wattos fogyasztással, jó eséllyel ez lesz tehát a Radeon RX 5700 XT közvetlen utóda. A Navi 21 ezzel szemben már 80 CU-t vonultat fel, az órajel 2050 és 2200 MHz között mozogna, a fogyasztás pedig 200 és 238 watt között lenne, ezzel szerintük a mostani architektúra ugyanúgy nagyjából 50 százalékos ugrást hozna magával, mint annak idején az RDNA 1, amely a Graphics Core Next (GCN) névre keresztelt elődöt váltotta fel (mindkettő meglehetősen sokáig állt rendelkezésünkre a piacon).

Egy másik beszámolóban a Newegg belsős informátorára hivatkoznak, itt viszont néhány részlet mintha nem stimmelne. Ők már a Radeon RX 6700 XT, RX 6800 XT és RX 6900 XT hivatalos neveket említik meg, viszont szerintük egységesen 1500 MHz lenne az alap órajel, ami nem túl valószínű, miközben a memória mérete a legszerényebb példánynál mindössze 6 GB, ez pedig szintén nem lenne ideális, hiszen egy 8 GB-os elődöt (RX 5700 XT) kellene ezzel felváltani. A két erősebb családtag 12 és 16 GB GDDR6-memóriát kapna, ez már elégségesnek tűnik, míg a fogyasztás sorrendben 150, 200 és 300 watt lenne, ez tehát szintén nem teljesen egyezik a másik hírben szereplő adatokkal.

Az AMD persze nagyon nincs lemaradva riválisa mögött, hiszen ez utóbbi szűkös készletekkel kezdte meg az értékesítést. Ez valószínűleg a Radeon-kártyák esetében is így lesz az októberi bemutatkozás után, így meglehetősen lassan indul majd útjára az új generáció.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #2
    Már 14 éve megvette az AMD az ATI-t, de még mindig bántja a fülemet, hogy "AMD Radeon". Az ATI Radeon egyébként is sokkal jobban hangzik. :D