Berta Sándor

Vészhelyzeti kommunikációban segít egy alkalmazás

A program akkor is működik, ha nincs áram vagy működő mobilhálózat.

A Darmstadti Műszaki Egyetem munkatársai egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely mobilhálózatok, valamint áramellátás nélkül is működik, így vészhelyzetekben is használható. A Smarter nevű megoldás egyelőre csak Androidon fut és természeti katasztrófák vagy kibertámadások esetén egyaránt hasznos lehet, hiszen lehetővé teszi, hogy a felhasználók segítséget hívjanak.

Nem ritka, hogy egy katasztrófa esetén a kommunikációs rendszerek teljesen megbénulnak vagy leállnak. Egy ilyen helyzetben egy okostelefon csak annyit ér, mint egy tégla. Matthias Hollick, a Darmstadti Műszaki Egyetem professzora a csoportjával három évvel ezelőtt kezdte el fejleszteni az alkalmazást. Az alapötlet az, hogy a mobiltelefonok nem hotspotokat vagy mobilhálózatokat keresnek, hanem egymással kommunikálnak. A program prototípusa már fut néhány tesztkészüléken.

Az okostelefon WLAN-chipje titkosított üzenet formájában segélykérést küld a hatótávolságában található eszközöknek, amelyek aztán ugyanígy továbbítják a jelzést. Amennyiben a címzett válaszol az üzenetre, akkor a dolog újraindul csak fordított irányba. Az illető elküldi a válaszát a környékén lévő okostelefonoknak és az előbb vagy utóbb megérkezik a feladóhoz.


A szoftver fejlesztésekor elsődleges szempont volt, hogy zökkenőmentesen fusson a gyengébb mobilokon is. A menüben való tájékozódást piktogramok könnyítik meg és egy térkép megmutatja, hogy hol van valakinek szüksége segítségre vagy hol kínál valaki élelmiszert. A felhasználó kiválaszthatja, hogy ő kér-e segítséget, vagy a rokonaitól akar életjelet kérni, esetleg a szomszédaival szeretne kenyeret, benzint vagy más fontos dolgot cserélni. A program jelenleg még sajnos nagyon sokat fogyaszt, egy áramszünet esetén minden perc általában egy százalékkal csökkenti az üzemidőt. E probléma megoldásán még dolgoznak Hollick és kollégái.

Összességében elmondható, hogy a Smarter még messze nem kiforrott, annak ellenére sem, hogy a tesztkészülékeken hiba nélkül fut. Az egyik legnagyobb akadályt az jelenti, hogy a gyártók elvileg tiltják azt, hogy a termékeik WLAN-chipjeit valaki egy ad hoc hálózat létrehozására használja. Hollick közölte, hogy megmutatták, hogy a módszer működik, így most már az Apple, a Google és a többi gyártó vezetőin van a sor, emellett törvényi szabályozásra is szükség lehet. Az eredeti terv egyébként az volt, hogy a program már szeptember elejére elérhető lesz.

Tesztekre már sor került, de újságírók bevonása nélkül. A projekt kutatási szakasza hivatalosan januárban zárul le, azután már az intézény feladata lesz, hogy biztosítsa a szoftver jövőjét, illetve, hogy a Smarter valóban megjelenhessen a különböző alkalmazásboltok kínálatában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Ha azzal reklamozzak, hogy tunteteseken vagy zavargasok soran tokeletesen alkalmas a rejtett kommuikaciora es a tomeg iranyitasara, akkor valoszinuleg kevesebb tamogatast kap a fejlesztocsapat. Ugyanis ez az egesz csak akkor er valamit, ha mindenki telepiti maganak a programot, amire egy katasztrofa alkalmaval kevesebb esely van mint mondjuk egy mersekelten legalis tomegrendezvenyen, amire viszont lehet elore keszulni.
  • Elmin #2
    A fő probléma ezzel, hogy a mobil honnét tudja majd, hogy vészhelyzet van.
    Mert ez helyi viszonylatban teljesen ingyenes lenne, még előfizetés sem kellene hozzá.
  • 1519 #1
    Szerintem ennek semmi értelme, kidobott idő volt, mert ha nincs áramellátás - mondjuk egy e bomba miatt - akkor a mobilok is kurva gyorsan le fognak merülni, főleg, - és erre szerintem az okos alkotók nem gondoltak - katasztrófa után egyből mindenki ezzel akarná keresni a rokonait, stb., így 2 perc alatt úgy telítődne a forgalommal a WIFI, plusz a továbbító mobilok. Egy akár fél óra alatt vége lenne a nagy keresgélésnek, mert az összes mobil lemerül a túlterheltségtől.
    Lásd pl. szilveszterkor egyszerre akar mindeki SMS-t küldeni, így villámgyorsan túlterhelődik a rendszer. (Igaz az GSM-en megy, de a lényeg ugyanaz lenne ha WIFI-n próbálkozna hirtelen az összes mobil)