Gyurkity Péter

Az olcsóbb telefonok húzzák idén a piacot

Az eddigi adatok alapján a 400 dollár alatt szint bizonyul a legnépszerűbbnek.

A nyár vége felé arról számoltunk be, hogy a telefongyártók rangsora hosszú idő után némileg átalakult, eközben azonban az is világossá vált, hogy a pandémia ellenére óriási visszaesést nem látunk majd az év végén. Egy friss előrejelzésben arról írnak, hogy ez leginkább az olcsóbb okostelefonok miatt lesz így.

Az IDC piackutató cég tette most közzé saját új anyagát, amelyben a 2020-as várható eredményekre koncentrálnak. Ezt leginkább a második negyedévben látott számokra építik fel, ebből pedig teljesen világosan látszik, hogy a 400 dollár alatti készülékek vezetik majd a listát, hiszen ezek gyakorlatilag a teljes piac 60 százalékát uralják. Miközben a gyártók közül leginkább a Samsung, a Huawei, a Xiaomi, az OPPO, valamint a Vivo eredménye emelkedik ki a mezőnyből, az EMEA-régióban, valamint a legtöbb ázsiai országban ezen 400 dollár alatt típusok a forgalom 85 százalékát tették ki. A kifejezetten olcsó, 200 dollár alatt példányok eközben az USA-ban már 27 százalékot mondhattak magukénak, ami 10 százalékos ugrást jelent, viszont hosszabb távon a drágább, középkategóriás telefonok is jobban szerepelnek majd.

Az előrejelzésben kitérnek ugyanis arra, hogy a 2024-ig terjedő időszakban már egyre inkább előtérbe kerülnek a 400 és 600 dollár közötti árakon megjelenő megoldások, amelyek az idei második negyedévben csak 11,6 százalékot birtokoltak (4 százalékos növekedést mutatva ezzel fel). A növekedés elsődleges oka az 5G-okostelefonok átlagos eladási árának 500 dollár alá szorulása lesz majd, ez ugyanis belátható időn belül egészen 465 dollárig jöhet majd le, vagyis egy jóval szélesebb vásárlói réteg számára jelentenek majd vonzó (és elérhető) ajánlatot az ötödik generációs elérést is kezelő kütyük.

A fokozatos olcsóbbá válás persze nem jó hír a csúcskategória képviselői számára, ezen prémium készülékek piaci részesedése nem is nagyon látszik növekedni, a 600 dollárnál drágább fejlesztések befolyása nagyjából 20 százalék körül stagnál majd az elkövetkező években.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!