Berta Sándor

Jobban felismeri a személyiség­jegyeket a mesterséges intelligencia

Egy újabb területen előzték meg a gépek az embereket.

A moszkvai székhelyű Nemzeti Kutatási Egyetem Gazdaságtudományi Főiskola (HSE) és a BestFitMe startup kutatói kidolgoztak egy eljárást, amelynek a segítségével arra voltak kíváncsiak, hogy a mesterséges intelligencia, illetve az emberek mennyire képesek azonosítani mások személyiségjegyeit a róluk készült szelfik alapján. A gépek a feladatot 58 százalékos pontossággal oldották meg, míg a kifejezetten erre képzett emberek meg sem közelítették ezt az arányt. A szakértők ennek ellenére úgy vélték, hogy a kifejlesztett eljáráson tovább kell javítani.

A kutatók az eljárást 12 000 önkéntes 31 000 szelfijével edzették. Mindegyik személynek még egy kérdőívet is ki kellett töltenie, amelyben a saját személyiségüket kellett megítélniük. A szakemberek szerint a személyiségbeli különbségek öt fő tényezőre különíthetőek el, vagyis az alábbi tulajdonságok adják egy ember személyiségét: érzelmi stabilitás, barátságosság, nyitottság, lelkiismeretesség és extraverzió, s ezek a dolgok az arckifejezésekben is visszatükröződnek.

A készített felvételeket először neurális hálózatok segítségével dolgozták fel, hogy kizárják a túl erős érzelmeket mutató fotókat. Ezután egy további neurális hálózat mindegyik arc 128 meghatározó jellemzőjét értékelte ki és azokból következtetéseket vont le. Az eljárás a legjobban a lelkiismeretességet ismerte fel és sikeresebben hajtotta végre a feladatot a női, mint a férfi arcok esetében. Egy-egy személy több képe esetén is hasonló eredményeket hozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!