Berta Sándor

Arcfelismerés - az Amazon is változtatott a gyakorlatán

A kereskedelmi konszern eddig megvédte az arcfelismerő szoftvere rendőrségi alkalmazását.

Az Amerikai Egyesült Államokban tüntetések kezdődtek a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen, miután egy intézkedés után George Floyd május 25-én elhunyt. Az esetre reagálva néhány nappal ezelőtt Arvind Krishna, az IBM vezérigazgatója közölte, hogy a társaság nem fejleszt a jövőben arcfelismerő rendszereket.

Most az Amazon jelentette be, hogy egy esztendőre felfüggeszti azt a programját, amelynek keretében a rendőrségek számára elérhetővé tette a Rekognition nevű arcfelismerő szoftverét. Az óriáscég reméli, hogy az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa ennyi idő alatt képes lesz megfelelő szabályozást biztosító jogi kereteket kidolgozni a technológiához.

A mostani döntés nem terjed ki ugyanakkor azokra a szervezetekre, amelyek például olyan eltűnt gyermekeket keresnek a Rekognition segítségével, akik emberkereskedők áldozataivá válhattak.

A rendszert az Amazon Web Services (AWS) fejleszti és 2018 óta elérhető. A program egyszerűbb funkciói közé tartozik, hogy képes a fotókon és a videókon felismerni az egyes személyeket és objektumokat. De emellett képes arra is, hogy egy csoporton belül egyes emberek mozgását kövesse és akár egy arcelemzés alapján még az illetők hangulatait is meg tudja állapítani.

Nicole Ozer, az American Civil Liberties Union (ACLU) észak-kaliforniai technológiai és polgári szabadságjogi igazgatója általános moratórium kihirdetésére szólította fel az IT-óriásokat és rámutatott, hogy a technológia példátlan hatalmat ad a kormányok kezébe. Ezért azt sürgette, hogy a Microsoft és más vállalatok is kövessék az IBM, a Google és az Amazon példáját.

Az Amazon korábban megvédte a Rekognition rendőrségi alkalmazását. Jeff Bezos, a konszern vezetője tavaly ősszel azt mondta, hogy az illetékes csapatuk már foglalkozik az arcfelismeréssel kapcsolatos jogi előírások kidolgozásán. A Rekognition egyébként komoly hiányosságokkal rendelkezik. Az ACLU megvásárolta a szoftver licencét, majd mind az 535 amerikai kongresszusi képviselő fotóját összehasonlította egy 25 000 bűnöző fényképét tartalmazó adatbázissal. A Rekognition 3 szenátorról és 25 képviselőről állította azt, hogy bűnözők. A programnak problémát jelent a nők és a férfiak megkülönböztetése is. Tavaly májusban pedig a részvényesek arra szólították fel a menedzsmentet, hogy készíttessen egy független jelentést arról, hogy a Rekognition megsérti-e az adatvédelmi jogokat és ezáltal pénzügyi kockázatot jelent-e a társaság számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #2
    "Arcfelismerés - az Amazon is változtatott a gyakorlatán"

    Nahat csak nem gorillakent azonositotta valamelyik bekes BLM tuntetot ?
  • Tetsuo #1
    Olyan szinten meghurcolják a rendőröket, hogy már csak a teljes sztrájk segíthetne rajtuk. Akkor megtudná az agyatlan csürhe, mire jó a rendőrség. Igaz, már Amerikaszerte kialakultak anarchikus enklávék pl. Seattle-ben, ahol a helyi lakosok bőrükön érezték a kínzásokat, erőszakot, gyilkolást, de ez messze nem elég ahhoz, hogy a társadalom nagyrésze az eszéhez kapjon.