Berta Sándor

Előzetesen megvizs­gálható az épületek akusztikája

Egy új eljárásnak köszönhetően alapjaiban változhat meg az épületek tervezése.

A Dán Műszaki Egyetem (DTU), valamint a Ramboll és az Ecophon cégek szakértői egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amelynek a segítségével az építészek még az építkezések előtt megvizsgálhatják a tervezett épületek akusztikáját. Mindez leginkább az oktatási intézmények vagy a koncerttermek esetében lehet hasznos.

Hermes Sampedro Llopis, a DTU projektvezetője kijelentette, hogy a céljuk egy kompromisszumos megoldás megtalálása volt a kívánt nagy fokú precizitás és az akusztikai számítások elvégzéséhez szükséges idő között. Ezért egy matematikai eljárásra építettek, amely drasztikus mértékben csökkentette a számítógépes számítások idejét. Az eljárást korábban ugyanakkor még sosem alkalmazták az akusztika területén.

Arra összpontosítottak, hogy az eredmények pontosak legyenek és hogy az akusztika teljes mértékben korrekt és nagyon valósághű legyen, függetlenül attól, hogy az adott személy a tér közepén vagy az egyik fal mellett áll. A fejlesztésnek köszönhetően az építészeknek már a tervezés korai szakaszában lehetőségük nyílik arra, hogy a megfelelő anyagok és elemek kiválasztásával befolyásolják az akusztikát. Az eddigi szimulációs technikák gyorsan elérték a határaikat, különösen akkor, ha az akusztikáról volt szó.

Jesper Bo Andersen, a Ramboll munkatársa kifejtette, hogy az ügyfeleik elégedettek azokkal a vizuális élményekkel, amelyeket akkor szereznek, amikor egy virtuális valóság szemüveggel mozognak egy virtuális épületben. Azonban a digitalizálás lehetőségeit is fel akarják használni arra, hogy az akusztikát is bevonják a folyamatba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #5
  Nekem úgy tűnik, lövésed sincs a témához. De akkor miért szólsz hozzá?
  Konvolúciós eljárásnál bármely számú pont figyelhető egyszerre, illetve feltérképezhető az adott tér akusztikája.
  Bármely méretben lehet termeket szimulálni akár valós időben is, csak a felbontástól függ.
  Nem kell valós idő egy akusztikai vizsgálathoz, senkit nem zavarna, ha mondjuk 2 nap (vagy 2 óra) alatt van kész, még így is messzemenően gyorsabb, mint az építészeti tervezés és a kivitelezés.

  A cikkben említett VR-es bohóckodásnak nem valószínű, hogy sok köze van a valós akusztikához, én nem arról beszéltem, hanem tényleges szimulációról, építéskor felhasználható adatokkal.
 • Sir Cryalot #4
  Konvolokuckó az a tér egy pontján működik, miközben neked kettő kell, meg az se baj ha kellően egyéni fülalak forma meg fültávolság.

  Honnan szeded ki azt bármely pillanatban?

  Ray tracingnél ez többszörösen nehezebb mert fény nem interferál magával és még tracelt kép se reális.

  Ezek kb 4 méteres falat HA tudnak szimulálgatni valós időben nem épületet.
 • Tetsuo #3
  Abból indultam ki, hogy a zeneiparban évtizedek óta használják a teremszimulációkat konvolúciós zengetőkben (is). Térben elhelyezni adott formákat, különböző anyagminőséggel, majd - talán sugárkövetésjellegű módszerrel - az akusztikai jellemzőket kiszámolni nem lehet megerőltető, maximum a hardvernek.
 • Sir Cryalot #2

  Akkor te még jobban el vagy tajolva mint gondolnád.  A scale model működik maximum.

  https://www.youtube.com/watch?v=fl70cuumM-0&app=desktop
 • Tetsuo #1
  Nem nagy dolog. Azt hittem, ez már működik.