Berta Sándor

Megváltoztatja az építkezéseket a digitalizálás

Az épületek tervezése, elkészítése és üzemeltetése a jövőben másként fog megvalósulni, s mindez nem csupán a drónoknak vagy a virtuális valóság szemüvegeknek lesz köszönhető.

Az online eljárásrend egyre általánosabb az építések menedzselésében, s sok új lehetőséget nyit meg a tervezők és a szakemberek előtt. A gyártástechnikában a szakértők már évek óta Ipar 4.0-ról beszélnek és ezzel arra utalnak, hogy a digitalizálás forradalmasíthatja az üzemeket. Hasonló átalakulás zajlik az építőiparban is, hiszen - az első tervektől egy kész épület működtetéséig - az építkezés minden szakaszát digitalizálják. Mindenki egyetért abban, hogy ez az átalakulás meg fog történni, de az elképzelések meglehetősen különbözőek azzal kapcsolatban, hogy a folyamat pontosan miként zajlik majd.

A Mapei Kft. 230 építőipari kisvállalkozót kérdezett meg a változásokkal kapcsolatos félelmeikről és a jövőről alkotott véleményükről. E szerint sokan egyszerűen átugrották a számítógépet, és a mobiltelefon az első informatikai eszköz amit használnak. Mobilon böngésznek, e-maileznek, készítenek képeket a munkáikról és mutatnak referenciát a megrendelőknek. Háromnegyedüknek nincsen weboldala, egyszerűen azért, mert úgy érzik nem kell, van elég megrendelésük így is. A digitális eszközök terjedését hátráltatja az is, hogy az ágazatban még mindig az ajánlás a legdominánsabb marketing eszköz. Mindössze a válaszadók tizede jut az internetről megrendeléshez, a munkák többségét más megrendelők és szakemberek ajánljásával szerzik.


"Falazó robot már létezik, óránként mintegy ezer tégla lerakására képes. Sőt, már lehet épületeket nyomtatni, ami kiváltja a falazást. Azonban még jó időbe telik ezeknek a technológiáknak az elterjedése. Előbb kell félni a digitálisan érett konkurensektől, mint a robotoktól. Jó eséllyel a digitálisan érett építőipari vállalkozások fogják elhalászni a legjobb megrendeléseket, és valószínűleg ők fogják megvenni később a robotokat, hogy hatékonyabbá tegyék a munkát” – vélekedett Markovich Béla, a Mapei ügyvezetője.

A jövő afelé halad, hogy az építési tervek és adatok online hozzáférhetők lesznek, így minden érintett közvetlenül hozzáférhet minden fontos információhoz. Lehetőség lesz a teljes építkezésről - minden lehetséges szempontból - digitális modellt készíteni. Amennyiben szükség van valami változtatásra, akkor az automatikusan elvégezhető - legyen szó akár az egyes építőelemek megrendeléséről vagy éppen az összköltség-számítások frissítéséről. Az építőiparban sajnos nagyon gyakoriak a jogi viták, de ezen okos tervezéssel változtatni lehet, egy jól megtervezett építési folyamat ugyanis elkerülhetővé teszi a bírósági eljárásokat. Ezen a területen is egyre nagyobb szerepet játszanak a elektronikus eszközök.

A markolók és a buldózerek okosgépekké válnak, de az építkezéseken a mesterséges intelligencia is állandóan jelen lesz. A Komatsu cég már tesztelt egy olyan buldózert, mely össze volt kötve a felhőkörnyezetben lévő vezérlőközponttal, és centiméteres pontosságú 3D-térképekkel, kamerákkal és mesterséges intelligenciával is el volt látva, így félautomata módon elvégezhette a munkája egy részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!