Berta Sándor

Lézeres felvételek segíthetik a Notre-Dame helyre­állítását

Aligha gondolták a szakemberek, hogy a rögzített információk mennyire hasznosak lehetnek a néhány nappal ezelőtt leégett székesegyház rekonstrukciójához.

A párizsi Notre-Dame-székesegyházról 2013-ban készített lézerszkennerrel felvételeket az időközben elhunyt Andrew Tallon professzor. Stephen Murray professzor, a Columbia Egyetem művészettörténésze arra a kérdésre, hogy az adatok segíthetnek-e a Notre-Dame újjáépítésében, azt válaszolta, hogy: "Igen" és hozzátette, hogy az információk nagyon fontosak.


Tallon és Murray 2011-ben indították el a Mapping Gothic France nevű nyílt forráskódú projektet, amely az egyes épületek építészete, a geopolitikai tér, s az építők és a felhasználók közötti társadalmi kapcsolat összefüggéseit tanulmányozza. Lindsay Cook, Tallon kollégája kiemelte, hogy a professzor továbbfejlesztette a restaurációs technikát, többek között a lézerszkennerrel készített képek és a panorámafotók ötvözésével. Cook szerint a elkészített felvételek hihetetlenek. Tallon a munka során a Leica Geosystems egyik lézerszkennerét alkalmazta, amely akár egy teljes épületet is feltérképezhet.

Tallon kollégái tanulmányozták a szakember kutatásait, hogy lássák, mennyire lehetnek hasznosak a Notre-Dame helyreállításában a 2013-ban rögzített adatok. Cook úgy véli, hogy az adatok felhasználhatók a jövőbeli renderelésekhez. A kutató hangsúlyozta, hogy Tallon a technológiát nem konzerválási célokra akarta felhasználni, hanem sokkal inkább azért, hogy jobban megértse a gótikus struktúrák történetét. Ennek ellenére komoly figyelmet szentelt a Notre-Dame megőrzésének és a társalapítója, illetve igazgatója volt a Friends of Notre-Dame nevű jótékonysági szervezetnek, amelynek a székhelye az Amerikai Egyesült Államokban van. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a francia hatóságok igényt tartanak-e Tallon adataira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ximix #11
  Hmm ez érdekes ha hinni lehet a cikkben írtaknak
  "Benjamin Mouton. A Bataicu.com-nak azt nyilatkozta: az épület tűzbiztonsága elsőosztályú volt"
  link

  Utoljára szerkesztette: ximix, 2019.04.22. 12:15:25
 • Garga Pitic #10
  "Ezerháromszáz [százéves] normandiai tölgyet ajánlott fel a Groupama biztosító, Franciaország harmadik legnagyobb magán erdőtulajdonosa a Notre-Dame tetőszerkezetének helyreállításához – közölte a France3 televízió.", 444.hu

  Ne aggódj te a franciák miatt! Ha holnap reggelre mindenkiből kiszállna a kereszténység odaát, akkor is újraépítenék.
 • Tetsuo #9
  Nem csak faanyag nincs hozzá, hanem szakember sem. Ha az egész épület összedőlt volna, esély sem lenne újra felépíteni.
  A kérdés az, hogy valóban újjá kell építeni? Nem mecsetre vagy egy nagy koncertteremre lenne inkább szükségük?
  Véleményem szerint a katedrális összedőlése a kereszténység hanyatlásának szimbóluma, és ahhoz, hogy felépítsük, a kereszténységet kellene térítenünk.

 • kvp #8
  "az se rossz ötlet, de nem tudom ekkora szerkezetnél mekkora lenne a tömeg difi ide vagy oda."

  A repulogepeket sem fabol epitik mostanaban, szoval jelentosen konnyebb lenne. A tuztol esetlegesen meggyengult falazatnak is jot tenne a kisebb suly.

  Egyebkent a lezeres terkep inkabb a karok felmeresere lenne jo, mivel a torony epitesekor keszultek tervrajzok. (akkoriban egy picit faragtak a tetovegeken es akkor kerultek fel a most reszben elolvadt tetodiszek)
 • wraithLord #7
  Az egyik Notre-Dame-ról szóló cikkben olvastam, hogy a Kölni dóm tetőgerendázatát is vasra cserélték még a IX. században, szóval itt is működhet elvileg.
 • ximix #6
  A franciák szeretnek keményfából tető szerkezetet ácsolni, már többször belefutottam.
  Gondolom kinek mi van elven, pl: az oroszok nem fognak sokat rugózni rajta, ha ott van nekik egy köpésre a Tajga.


  A teljes lejátszási lista ha érdekel valakit.  Az más kérdés, hogy a Notre Dame tetejéhez van e nekik megfelelő méret és minőség, mert hát nem az a gyorsan növő fafajta.

  Amit KVP ír az se rossz ötlet, de nem tudom ekkora szerkezetnél mekkora lenne a tömeg difi ide vagy oda.
 • ostoros #5
  Mire felépül, pont fel is lehet avatni mecsetnek.
 • gosub #4
  Miért baj, hogy egy darab fa helyett kettőből lesz a gerenda? Senki sem fogja látni. Szerintem már a pénzről szól a dolog. A beteg aranytojást tojó tyúkra nem volt pénzük.
 • kvp #3
  Fa meg csak lenne, ennel tobb anyagot ad el csak az ikea. Viszont jobb lenne inkabb acelbol. Gyorsabb, egyszerubb es nem tud meggyulladni. Kulsore ugyanugy nezne ki.
 • molnibalage83 #2
  +1 torony. A bibi az, hogy 1:1-ben úgy tűnik lehetetlen lesz az újjáépítés, annak történelmi múltja miatt. Nincs hozzá egész egyszerűen faanyag.