JohnnyCage

Jelentős növekedésre számítanak a notebook-gyártók

A tajvani notebook- készítők komoly, két számjegyű piaci növekedésre számítanak idén, annak ellenére, hogy az asztali PC-k eladási statisztikái mostanában korántsem mondhatóak bíztatónak.

A tajvani gyártók állítják elő a világ hordozható számítógépeinek döntő többségét, beleértve nemcsak a "noname" termékeket, de olyan nagy márkák modelljeit is, mint a Toshiba, a Sony, a Dell, az IBM, a Compaq és az Apple.


A tajvani Commercial Times üzleti napilap információi szerint, a gyártók ez évben 30 és 50% közötti bevételi, és egyben piaci növekedést fognak elérni. A Quanta például, amely gyártó a Gateway, a Dell, az IBM és az Apple notebookjait készíti, előzetes számításai szerint 3.8 és 4.1 millió darab közötti hordozható PC-t fog 2001-ben. A Quanta részéről ez 40-50%-os növekedést jelent tavalyi 2.7 millióhoz képest. A Compaq, a Hewlett-Packard és a Dell "szövetségese" hasonló növekedésre számít, 2.6-2.9 millió gépet szándékozik leszállítani a két cégnek.

A First International Computer, (FIC) amely a NEC és a Packard Bell gyártója, valamint a Compaq partnere, az Arima, 30%-kal készül több számítógép leszállítására, írja a napilap.

A gyártók optimista véleménye a mobil gépek piacával kapcsolatban alig változott tavaly ősz óta. Ennek ellenére számos szakember mégis úgy vélekedik, a 2001-es év a notebook-piac szempontjából sem lesz olyan fényes, mint ahogy azt a nagy cégek remélik. A Tajvani Informatikaipari Intézet szakemberei úgy gondolják, a notebook számítógépek piaca 23%-nál nem fog nagyobb mértékben növekedni.

Azt azonban a gyártók is elismerik, hogy amennyiben a kiszélesedő versenyhelyzet miatt az árak a vártnál alacsonyabban alakulnak, akkor a bevételek messze elmaradhatnak majd a várakozásoktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!