JohnnyCage

Kényszerleszállás mobiltelefon miatt

A Reuters hírügynökség jelentése szerint egy szlovén utasszállító repülőgép kényszerleszállást hajtott végre kedden, miután egy megcsörrenő mobiltelefon összezavarta a gép elektronikus műszereit.

Bár az összes légitársaság repülőgépein tilos a mobiltelefonok használata, a szlovén utasszállító gépre mégis felkerült egy bekapcsolt rádiotelefon. A telefon a csomagtérben volt az egyik utas személyes csomagjai között, és amikor arra hívás érkezett repülés közben, a kibocsátott hullámok összezavarták, sőt megrongálták a repülőgép műszereit.

A műszereket megzavaró elektromágneses sugárzás többek között a "Fedélzeti tűz" jelzőjét kapcsolta be. Az Adria Airways közölte, hogy a Szarajevóba tartó utasszállító repülőgép nem sokkal a felszállás után visszafordult, és kényszerleszállást hajtott végre Ljubljanában.


Az esetből három következtetés vonható le. Az egyik az, hogy nem véletlen, hogy a telefonokat és egyéb elektronikus eszközöket nem lehet használni a repülőgépeken. Ez alól a notebookok kivételek, mivel a légitársaságok bevételük nagy részét az üzletembereknek köszönhetik, akiknek fontos ezen eszközök használatának engedélyezése.

Az esetből arra is bátran lehet következtetni, nem biztos, hogy nyerő az Adria Airways gépeivel utazni.

A harmadik, és talán a legelgondolkodtatóbb következtetés az lehet, hogy a mobiltelefon-gyártók által annyira ártatlannak mondott rádiótelefonok harmatgyenge elektromágneses sugárzása, amely ugye egy légynek sem árthatna, annyira azért nem gyenge, hogy egy egész repülőgép elektronikáját össze ne tudja zavarni, és mitöbb egyes egységeket el ne rontson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #3
    "Az esetből arra is bátran lehet következtetni, nem biztos, hogy nyerő az Adria Airways gépeivel utazni."

    habár szerintem az iménti esenek nincs túl sok köze az Adria Airwayshez, mivel ők 1 repülőt vásároltak, és annak a technikai/+elektronikai kiépítéséhez nem nyúlhatnak hozzá, az a gép már alapból'gyárilag szar'.

    Gyebi: a Tűzjelzők digitálisak===> a legkiseb elektromágneses hullám is zavart kelt bennük, ha nem megfelelő a szigetelés, és 1970ben(amikor telvezték a gépet) még nem voltak olyan mobiltelefonok, amik autó nélkül hordozhatóak lettek volna.

    És azt a kis elktromágneses sugárzást bárki kipróbálhatja, ha a telefonját a monitor alá teszi, és hív vele valakit, de hangszóróval is műkszik...
  • Dikkma #1
    Pepepe...