Berta Sándor

Törvénnyel lép fel az álhírek ellen Szingapúr

A most hatályba lépett jogszabály értelmében a közösségi médiacégek kötelesek azonnal megjelölni és törölni a gyanúsnak minősített információkat.

Az ázsiai városállamban hatályba lépett az a Protection from Online Falsehoods and Manipulation Act (POFMA) nevű új törvény, amely arra kötelezi a Facebookot, a Twittert és a többi közösségi platformot, hogy minden a helyi kormány által álhírnek minősített tartalmat azonnal jelöljenek meg és távolítsanak el. Miután a Facebook, a Twitter és a Google ázsiai főhadiszállása is Szingapúrban található, ezért kaptak időt, hogy felkészüljenek az új törvény bevezetésére és alkalmazására.

Azok a vállalatok, amelyek nem teljesítik a jogszabály előírásait akár egymillió szingapúri dolláros (720 000 amerikai dolláros) pénzbírságot, míg az egyes felhasználók 10 éves börtönbüntetést is kaphatnak. A helyi hatóságok ragaszkodtak ahhoz, hogy ezekre a szigorú büntetésekre szükség van az álinformációk terjedésének megakadályozásához. Az álhírek ugyanis megrengetik az állami intézményekbe vetett bizalmat és megosztják a társadalmat.

A törvényt bírálók szerint viszont az egész dolog a cenzúra erősítését és a (kormány)kritikus hangok elhallgattatását szolgálja. További felvetés volt, hogy a jogszabály szövege túlzottan általánosan fogalmaz, így nehezen alkalmazható a gyakorlatban. A törvény májusi elfogadása után elsősorban a Google fejezte ki az aggodalmait, mondván: a jogszabály árthat az innovációnak és feltartóztathatja a digitális információkon alapuló ökorendszer növekedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A problema az, hogy ha a hatalom mondja meg, hogy mi az alhir, akkor minden ami nem egyezik a velemenyukkel alhir lesz. A hatalom allitasai pedig igazak, akkor is ha a tenyek alapjan nem azok. Innentol ez csak a cenzura egyfajta eszkoze.

    ps: Csak szolok, szingapur nem egy demokratikus allam, mindig az nyeri a valasztast akit elotte kineveznek es csak egy part van. Persze az adozas miatt ertheto, hogy a nagy techcegek ott vannak, meg ugyebar a globalis toke jobban szereti a nem demokratikus berendezkedesu allamokat, felteve hogy azok engedelmeskednek neki.
  • duke #1
    Nem csak a cegeket, hanem azokat is buntetni kene, akik annyira primitiv, ostoba, agyatlan idiotak, hogy a nyilvanvalo hazusagokat, alhireket is elhiszik.
    Magyaran buntetni kene a butasagot, sotetseget. Es ugy altalaban is, az Ostoba bunkoknak korlatozni kene a jogait. Ezzel reszben a tarsadalom vedhetne magat a csocselek mentalitastol, es a csocseleket is rakenyszeritenek a fejlodesre.