Berta Sándor

A nyílt forráskódú szoftverek használatát erősítené Hamburg

Erről született megállapodás az SPD és a Zöldek koalíciós tárgyalásain.

A márciusi önkormányzati választások után Münchenben az SPD és a Zöldek olyan koalíciós megállapodást kötöttek egymással, amelyben többek között az szerepel, hogy ahol műszakilag és pénzügyileg lehetséges, ott a bajor főváros a jövőben a nyílt szabványokat és a nyílt forráskódú programokat fog alkalmazni, s ezzel párhuzamosan igyekszik elkerülni az egyes gyártóktól való függőség kialakulását. Ezt a követelményt minden jövőbeli pályázatnál figyelembe veszik majd.

Úgy tűnik, hogy Hamburgban a helyi SPD és a Zöldek követni akarják a müncheni politikus kollégáik példáját és a jövőben előnyben részesítenék a nyílt forráskódú alkalmazások használatát. A két párt képviselői erről állapodtak meg a koalíciós tárgyalásokon. A cél a Microsoft rendszeréből való fokozatos kivonulás és az, hogy a kikötőváros digitálisan szuverén legyen. Az egyezséget még el kell fogadnia a két párt vezetőinek, de ez már csak gyakorlatilag formaság.

A Zöldek már bejelentették a megállapodást a Twitteren és kiemelték, hogy azt akarják, hogy a hamburgi közigazgatás több nyílt forráskódú szoftvert használjon a munkája során. Emellett az is fontos, hogy Hamburg saját maga is fejlesszen ki mesterséges intelligenciát és követendő példa legyen a digitális szuverenitás területén. Az utóbbi azt jelentené, hogy a város teljes ellenőrzést gyakoroljon a saját rendszerei felett, ez pedig csak a nyílt forráskódú megoldások alkalmazásával érhető el.

Carsten Brosda, az SPD képviselője hangsúlyozta, hogy szeretnék, hogy a városi közigazgatás ne legyen egyoldalú, vagyis ne függjön kizárólag a Microsofttól és annak különböző termékeitől és szolgáltatásairól, elsősorban a Windows 10 operációs rendszertől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SANTANTICA #3
    aztán mikor bedől egy egész város bármilyen digitális rendszere, akkor meg sírnak majd hogy jajj hol a support?...áhh itt van gipsz jakab aki youtube videókon tanulta a linuxot és igaz hogy sokba kerül, meg kivagyunk neki szolgáltatva időben pénzben emberileg, de büszkén vállaljuk, hogy nem egy normális cég termékeire költjük az adófizetők pénzét...
  • xyl #2
    Hm! - napi rendszerességgel használok Linuxot. Sok mindenre jó, sokoldalú rendszer. Ennek ellenére nem ajánlanám bárkinek.

    Csak itt az SG-n megjelent cikkek címeit írom le, időrendben. Abból is csak azokat, amik München, a Linux és a helyi adminisztráció kapcsolatáról írtak.

    Nincs veszélyben a müncheni LiMux-program (2008)
    10 millió eurót takarított meg a Linuxra való átállással München (2012)
    61 millió euróba került München Linuxra váltása (2013)
    München - a LiMux helyett visszatér a Windows? (2014)
    Münchenben eurómilliókba kerülne a Linux-Windows csere (2014)

    Aztán egy friss hír:
    Bye-bye Windows, helló Linux! (Computerworld)

  • end3 #1
    Jól teszik. - Munkahely-teremtésnek is jó!