Berta Sándor

Új tenger alatti kábel láthatja el Afrikát

Az elmúlt években sérült vezetékek veszélyeztették a kontinens internetellátását, egy új projekt ezt változtathatja meg.

A 2Africa nevű program keretében számos vállalat fogott össze azért, hogy egy megbízható összeköttetést kínáló tenger alatti kábelt fektessen le, amely érinteni fog 23 afrikai országot, Európát és a Közel-Keletet. Az érintett államok között lesz Nagy-Britannia, Portugália, Szenegál, Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria, Gabon, a Kongói Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Dél-Afrika, Madagaszkár, Mozambik, Tanzánia, Kenya, Szomália, Dzsibuti, Omán, Szudán, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Olaszország, Franciaország és Spanyolország.

A projektet egy nemzetközi konzorcium mutatta be Johannesburgban. A cégek között van a China Mobile International, a Facebook, az MTN GlobalConnect, az Orange, az STC, aTelecom Egypt, a Vodafone, a Wholesale és a WIOCC. A 180 Tbps-os kapacitást kínáló kábel várhatóan 2023 végétől, illetve 2024 elejétől fog működni, a lefektetése már jövőre elkezdődhet. A munkákat az Alcatel leányvállalatának számító Submarine Networks (ASN) végzi majd.


A 2Africa a 37 000 kilométeres hosszának köszönhetően a világ egyik leghosszabb tenger alatti kábele lesz, amely több százmillió embernek teszi majd lehetővé a szélessávú interneteléréseket, illetve a kommunikációs, a nagy felbontású televíziós, a videokonferencia, fejlett multimédiás és a mobilvideo-szolgáltatások használatát.

Najam Ahmad, a Facebook hálózati infrastruktúrákért felelős alelnöke kiemelte, hogy a 2Africa a kontinensen folyamatban lévő beruházásuk egyik fő eleme, amelynek lényege, hogy minél több ember juthasson gyors internethozzáféréshez. Első kézből szembesülhettek a megnövekedett hálózatba kötöttség közösségekre, oktatásra és egészségügyi ellátásra gyakorolt pozitív hatásaival, s pontosan tudják, hogy a gazdaság akkor virágzik, ha a világháló széles körben elérhető a vállalkozások számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #2
    Na már ott is sokkal minőségibb nett van mint Magyarországon. Hát jól el vagyunk maradva. Nálunk még nagyon sok településen nincs elérhető normális korlátlan net csak a mobil.
  • end3 #1
    A tudatformálásba, politikai befolyásszerzésbe fektetni a jövő nagy üzlete. A "művelt" nyugaton, (de persze Ázsiában is,) nyitogatják a pénztárcákat erre rendesen.