Berta Sándor

Új Oculus Quest verziót fejleszt a Facebook

A készülék új kiadása még az idén bemutatásra kerülhet.

A Bloomberg - Facebookhoz közeli forrásokra hivatkozva - arról számolt be, hogy még ebben az esztendőben bejelenthetik az Oculus Quest új változatát, amely az eredeti kiegészítőnél könnyebb lehet. A fejlesztők azt szeretnék, hogy az eszköz viselése a felhasználók számára kényelmesebb legyen, emellett átalakítanák a használt kijelzőket és a vezérlőegységet is.

A Bloomberg többek között azt írta, hogy a Quest utódjának szánt szemüveg körülbelül egy font súlyú lesz, ami 450 grammnak felel meg. Összehasonlításul: a jelenlegi verzió súlya 571 gramm. Tervek vannak arra is, hogy az eredeti kiadásnál használt anyagokat műanyaggal váltsák ki, mint ahogy az a Rift S esetében is történt. Továbbá a két tépőzáras hevedert szintén elasztikusabb megoldásokra cserélnék és a két képernyő magasabb frekvenciát (120 Hz) használna, de könnyen előfordulhat, hogy a megfelelő üzemidő biztosítása miatt az Oculus mégis marad a 90 Hz-es frekvencia alkalmazásánál. Az eredeti Oculus Quest esetében a két OLED-kijelző paneljei 60 Hz-en működnek a videók és 72 Hz-en a játékok futtatásakor.

A négy beépített kamera viszont megmaradhat, de a vezérlőegységet a jelenleginél kényelmesebben lehet majd kezelni és az Oculus igyekszik azt a problémát is megoldani, amely a vezérlőmodul megérintésekor jelentkezik. Egyes esetekben ugyanis kinyílhat az akkumulátor rekeszét rejtő fedél. A híroldal értesülései alapján a hivatalos bejelentésre ősszel, az Oculus Connect nevű konferencián kerülhet majd sor, de az új modellek kiszállítása minden bizonnyal már csak 2021-től fog megvalósulni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Oculus Quest és annak utódkészüléke egymást fogja felváltani vagy egymással párhuzamosan is forgalomban lesz. Jelenleg a termékkínálatban megtalálható az Oculus Go, az Oculus Quest és az Oculus Rift S. Az már márciusban kiderült, hogy új kezelőfelületet kap az Oculus Quest. A program egyik legfontosabb újdonsága az lesz, hogy az eddiginél egyszerűbben lehet majd váltani a virtuális valóság környezetek és a 2D-alkalmazások, például egy böngésző vagy egy videót megjelenítő ablak között. Áprilisban pedig kiszivárgott, hogy kiterjesztett valóság szemüveget készít a Facebook, mert a Plessey brit vállalat lett az exkluzív partnere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)