JohnnyCage

Hamisított Soyo alaplapok

A Soyo, amely tavaly 315 millió dollár értékben adott el számítógépes alaplapokat, több, mint ezer hamisított alaplapra bukkant Dél-Amerikában, Ázsiában, Kanadában és az Egyesült Államokban.

A társaság vizsgálóbizottságot hozott létre a probléma megoldására. A vizsgálóbizottság igéretet tett, hogy bíróság elé állítja a hamis alaplapokat gyártókat. A hamisításra akkor derült fény, amikor a cég garanciális cserére, illetve javításra kapott vissza olyan alaplapokat, amelyek nem rendelkeztek sorozatszámmal, de csomagolásuk, a mellékelt leírás és az alaplap az eredetivel látszólag azonos volt.

Ilyen hamisított alaplapokat egyelőre a SY-6VBA133, SY-5EHM/5 és SY-5SSM/5 típusú alaplapokból találtak, de nem kizárt hogy más típusok is hamisítva vannak. A társaság jelenleg bizonyítékokat próbál gyűjteni a hamisításról, és amennyiben ez megvan, pert indít a tettesek ellen. A Soyo azt ajánlja a vevőinek, hogy legyenek óvatosak, csak a hivatalos forgalmazón keresztül vásároljanak, és ne vegyenek feltűnően olcsón kínált termékből.

Másfél évvel ezelőtt az ASUS alaplapokkal történt hasonló, akkor azok hamis változataival volt tele egész Európa. A hamisított ASUS alaplapok, mint később kiderült, Kínából származtak. A hamis Soyo alaplapok forrása egyelőre ismeretlen. Az esetből annyi következtetés mindenképpen levonható, hogy érdemes óvatosnak lenni vásárláskor, mert főleg kishazánkban bizony könnyen hoppon maradhatunk szürkeimportból származó hamis, vagy hibás termékekkel, amelyek nem szükségszerűen a kisebb boltokból jutnak el hozzánk.

Néhány jótanács vásárláshoz:

  • ne vegyünk feltűnően olcsó terméket
  • ha egy mód van rá, kerüljük a használt cuccokat, főleg a CPU-t,videókártyát és CD-írót
  • a boltban legyünk határozottak, mert különben selejtet kapunk.
  • soha ne küldjük anyut vásárolni, mert biztosan hibás alkatrészt kap
  • Ha nem értünk hozzá, küldjünk ismerőst, aki jártas a témában
  • aki nem az, vásárláshoz vigyen magával egy terminátort elrettentésnek. Ez méginkább igaz, ha garanciális cseréért megyünk
  • a Magyarországon kapható alkatrészek mind 1.5-edik osztályúak, azaz elsőosztályú ár, másodosztályú termék. A kérdés csak az, hogy a termék hibája észrevehető-e használat közben vagy sem.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!