Franczy

VIA KT133A chipset

[Guru3D] A VIA cég a nagysikerű KT133-as chipset után nemrég piacra dobta az új KT133A-as chipset-et, melynek legnagyobb újdonsága a 133/266 MHz-es FSB (Front Side Bus) támogatása a Socket A tokozású AMD Athlon/Duron processzorok esetében, valamint normál PC100/133 MHz-es memória modulok mellett.



Az új KT133A chipset-re épülő alaplapok nemcsak a hamarosan kapható, gyárilag 266 MHz-es rendszerbusszal rendelkező AMD chip-ek esetében lesznek fontosak, hanem a tuning őrültek körében is nagy népszerűségre számíthatnak, hiszen például egy jobb eresztésű Athlon az eddigi 10x100 MHz=1 GHz helyett már stabilan működhet akár 7.5x133 MHz=1 GHz-en is, ami nem elhanyagolható sebesség növekedést jelent.

A VIA KT133A chipset pontosan illeszkedik a chipset-ek természetes fejlődési folyamatába, nincs benne óriási újítás, mégis többet nyújt elődjénél a KT133-nál, melyre eddig olyan ismert és elismert alaplapok épültek, mint például az ABIT KT7, vagy az ASUS A7V. A KT133A a 133/266 MHz-es rendszerbusz segítségével elődjénél nagyobb sávszélességet biztosít az általa támogatott AMD processzorok részére, miközben nincs szükség régi memóriamoduljaink lecserélésére. Az első tesztekben nyújtott eredményénél ugyan voltak, akik többek vártak volna ettől az új VIA chipset-től, ám ezzel együtt is kiváló minőségű és tuning célokra is alkalmas termékkel van dolgunk a KT133A személyében.

Az új KT133A chipset egy újabb kiváló VIA termék, melyet minden bizonnyal olyan nagy alaplapgyártók is fel fognak használni alaplapok alapjául, mint például az ABIT, az ASUS, vagy az MSI. Eddig az AMD Athlon/Duron processzorok esetében tuningolásra leginkább a processzorok szorzójának állítása volt a legalkalmasabb, hiszen az FSB nagyobb mértékű emelése általában a rendszerek instabilitását okozta. A korai fix szorzó nélküli Socket A-s AMD chip-ek után is akadt mód a szorzó állítására, ebben az esetben az ismert L1 bridge grafitozási eljárás jelenti a megoldást.

Miután az előbbi műveletet elvégeztük, a processzor szorzójának állítása az ABIT, és az újabb BIOS-szal rendelkező ASUS alaplapok esetében akár már a BIOS-ból is elvégezhető. Az FSB tuning azonban leginkább az Intel processzorok esetében volt alkalmazható, egészen mostanáig. A KT133A chipset segítségével várhatóan könnyedén emelhetjük majd az FSB-t, miközben rendszerünk stabilitása megmarad.

A VIA KT133A chipset-re épülő alaplapok megjelenésének az OEM gyártók is nagyon örülnek, hiszen a KT133-as alaplapok esetében használt hangzatos "200 MHz-es rendszerbusz" reklámszöveg egyszer már nagyon bevált, így most a "266 MHz-es rendszerbusz" szlogentől is nagy vásárlási kedvet várnak a kereskedők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!