Berta Sándor

Még egy esélyt kap az ICQ

A szoftvernek hamarosan elérhető lesz az átdolgozott verziója.

Az ICQ az azonnali üzenetküldés területén sokáig szinte etalonnak számított, a fénykorában, 2001-ben például 100 millió regisztrált használóval büszkélkedhetett. Azóta azonban közel két évtized telt el, megjelentek az okostelefonok és a program háttérbe szorult a WhatsApp és a hasonló szolgáltatások mögött. Az ICQ jelenlegi tulajdonosa a Mail.ru azonban azt tervezi, hogy még egy esélyt ad az alkalmazásnak és meg akarja jelentetni a 23 éve elérhető szoftver átdolgozott kiadását.

Az ICQ New néven megjelenő program az Android, az iOS, a Windows és a macOS operációs rendszereken, valamint webes változatban tölthető le, s egyértelműen a WhatsAppot másolja. Sem a kezelőfelület dizájnja, sem a szöveges üzenetekkel kapcsolatos vagy a csoportos chat- és a videotelefon-funkciók nem különböznek érdemben a WhatsAppnál használt megoldásoktól. Ugyanakkor az azonnali üzenetküldő rendelkezik egy innovatív funkcióval: képes a beérkezett audioüzeneteket automatikusan szöveggé átalakítani. A Cnews.ru oldal értesülései alapján az erre a célra alkalmazott mesterséges intelligencia megoldás a Mail.ru leányvállalatától, a MRG Tech Labtól származik. Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy a funkció melyik nyelveket támogatja.

Az AOL 2010-ben adta el az ICQ-t a Mail.ru-nak, akkoriban a továbbított üzenetek még nem voltak titkosítva. Majd 2018 májusában a Novaya Gazeta orosz napilap arról írt, hogy az orosz bűnüldöző hatóságok számos esetben fértek hozzá a vádlottak ICQ-üzeneteihez már azelőtt, hogy lefoglalták volna az adott személyek eszközeit. Az ICQ egyik szóvivője cáfolta, hogy a vállalat hozzáférést biztosítana az orosz államnak a chatüzenetekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • attes #2
    "Az ICQ egyik szóvivője cáfolta, hogy a vállalat hozzáférést biztosítana az orosz államnak a chatüzenetekhez."

    Erről a 90-es évek szexmentes munka hirdetései jutottak eszembe, ami nincs azt nem kell cáfolni.
  • Palinko #1
    Szerintem addig kell ütni a vasat amíg meleg, ha egyszer valami már ennyire kihült akkor nem igazán lehet felmelegíteni már, lehet majd oroszok között népszerű lesz vagy valami, de a sok whatsapp felhasználó miért telepítené szerintem az emberek már unják hogy ezer egy alkalmazásra kell regisztrálniuk, azt fogják használni amit a többség