Berta Sándor

Mesterséges intelligencia segíthet a rollerezőknek

A járművekkel közlekedők komoly fennakadásokat tudnak okozni a forgalomban, ezen segítene az egyik cég.

Számos országban tilos az elektromos rollerek használata például a járdákon, ez azonban a járművek tulajdonosait nem szokta akadályozni abban, hogy e közterületeken is közlekedjenek. A Lime úgy döntött, hogy a mesterséges intelligencia bevonásával állapítja meg, hogy a felhasználók mikor és hol haladtak, s ezáltal segítsen a számukra ideális útvonalakat találni.

A vállalat San José városában indított kísérletet azért, hogy az új technológiát tesztelje. A cél az, hogy az új rendszerrel jelentős mértékben csökkenteni lehessen a járdákon közlekedő elektromos rollerek számát. Nick Shapiro, a Lime menedzsere azt hangsúlyozta, hogy pontosan tudják, hogy a mikromobilitás csak akkor lehet sikeres, ha a vezetők és a közösségek egyaránt biztonságban érzik magukat.

Az új megoldást a társaság egy éve fejleszti és a közeljövőben a járművek gyorsulásmérői által rögzített és a sebességadatokat fogja gyűjteni, majd azok alapján a mesterséges intelligencia elemzi majd ki az útvonal tulajdonságait. A Lime szakemberei úgy vélték, hogy így akár 95 százalékos pontossággal is megállapítható lesz, hogy egy elektromos roller tulajdonosa az útja során a járdákat használta-e vagy sem. Az biztos, hogy egyelőre még semmilyen közvetlen következménnyel, például sebességcsökkentéssel nem fog járni a járdákon való közlekedés. A cél inkább az, hogy az adott személy az egész útjáról elemzést kapjon és tudja azt, ha az idő több mint 50 százalékában járdákon haladt.

A Lime közlése szerint Budapesten a belváros, a körutak és az Andrássy út környéke voltak a téli időszak legtöbbször felkeresett rolleres útvonalai. A legnépszerűbb karácsonyi vásárok a belső kerületekben helyezkednek el, ezzel megnövelve az oda vezető útvonalakon a forgalmat. A legtöbb esetben a rollereket az “első és utolsó kilométer” megtételéhez használják, például a villamosmegállótól hazáig. Karácsonykor és szilveszter napján az e-rollerek használatának aránya 46 százalékponttal magasabb volt egy átlagos téli naphoz képest. A rekordot a téli időszakban december 31-én jegyzik pár órával a szilveszteri mulatságok kezdete előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #5
    szerintem is elég volna a sima intelligencia....
    - ne legyél barom és hagyd szerte az általad használt rollert...
    - ne száguldozz a tömött járdán a járókelők közt....
    - tarts be a szabályokat.......

    még csak elektronika se kell hozzá... :)

  • Ellaberin #4
    Szerintem meg a sima intelligencia tudna ezeken segíteni, nem pedig MI-nek eladott útvonaltervező vagy bármilyen elemzés.
    Mindjárt kevesebb bajt okoznának, ha csak egy bizonyos IQ szint felett lenne engedve a rollerezés ;)

    Ja és ha az első és az utolsó km-n közlekednek általában, akkor kb. pont arra nem tudnak alternatív útvonalat találni.
    De akár fizikailag korlátozhatnák is 10km/óra sebességre is az eszközöket - az elől még talán el lehet ugrani / nem esik akkorát a driver. ;)
  • barret #3
    Egyenlőre még ott tartunk,hogy a roller nem is közlekedési eszköz! Ezt kellene rendezni inkább.Jó lenne besorolni valami kategóriába,hogy egyáltalán hivatalosan használni lehessen.
  • Zoliz #2
    Mindig vannak egyenlőbbek, mégis tagadják.
  • Euro #1
    Az eszem megáll, hogy ma már mindenki a mesterséges intelligenciával jön. Bammeg, ma már minden programot mesterséges intelligenciának hívnak. Ok, tudom, eladható, jól hangzik stb. De bammeg, annyira gáz. A cikkben még az olyan szavak is, mint "mikromobilitás" - jesszusom. :D Annyira gagyi!
    Ezeknek az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy mi az a mesterséges intelligencia. Illetve nem, ez nem igaz. Jól tudják, csak hát ezzel lehet vakítani a parasztot. Nem baj, én is a buta emberekből élek. Úgyhogy valahol megértem. Hajrá!
    Utoljára szerkesztette: Euro, 2020.02.05. 02:54:53