Gyurkity Péter

Itt az Oppo Find X2 és X2 Pro

Eltűnik az előugró kamera, miközben tovább erősödik a hardver.

Az Oppo az elmúlt években meglehetősen ismert névvé vált Európában, amit többek között érdekes megoldásaiknak köszönhetnek. 2018 során rajtolt el a Find X-sorozat, amelynek első tagjával ugyan akadtak gondok, ez mégis megalapozta az okostelefonok egy kategóriájának elterjedését, mégpedig saját előugró szelfikamerájával. Most itt a második generáció, amely legalább ennyire izgalmasnak ígérkezik.

A cég egyszerre két változat részleteit ismertette, ezek közül a Find X2 és a Find X2 Pro azonos kijelzőt és chipet használ. Előbbi egy 6,7 hüvelykes AMOLED-panel, amely a 3168 x 1440 pixel felbontást, illetve a 120 Hz-es képfrissítést nyújtja nekünk, itt azonban külön chip felel a még jobb videózásért, így a HDR-felvételek megtekintése során a fényerő, valamint további szoftveres funkciók (Motion Clear, stb.) terén is javulást várhatunk, de színkalibráció kapcsán is kiemelt minőséget ígérnek. A teljesítményt a Snapdragon 865 biztosítja, ennek révén az 5G-támogatás is megoldott, az előlapon pedig egy 32 megapixeles, apró lyukban elhelyezett szelfikamera, a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, valamint a szinte teljesen eltűnő káva érdemes említést. A memória mérete 12 GB, a belső tároló 256, illetve 512 GB kapacitást kínál, az üzemidőről pedig 4260 mAh-s akkumulátor gondoskodik, immár 65 wattos gyorstöltéssel, amely alig 38 perc alatt tölti fel teljesen a készüléket.

Az X2 hátoldalán egyszerre több kamera teljesít szolgálatot, amelyeket szintén nem próbálnak meg elrejteni valamilyen trükkel. A főszerep itt egy 48 megapixeles érzékelőnek jut, amely ezen telefon esetében egy 12 megapixeles ultra-nagylátószögű, illetve egy 13 megapixeles telefotó-kamerával egészül ki. A Pro-változat hátlapján a főérzékelő már az All Pixel Omni-Directional PDAF (fázisérzékelő autófókusz) funkcióval gazdagodik, mégpedig 10x-es hibrid (és 60x-os digitális) zoommal, ehhez azonban egy második 48 megapixeles példány csatlakozik, ultra-nagylátószögű feladattal, 120 fokos látószöggel, a harmadik komponens pedig egy 13 megapixeles periszkóp-telefotó lencse – itt többek között a 4K-videók rögzítését teszik lehetővé, 60 fps-en.

Az üveg, illetve kerámia külsővel érkező telefonok az IP54- és az IP68-minősítéssel futnak be, Európában valamikor május folyamán, 999 és 1199 eurós áron, viszont a Pro-példányból lesz Lamborghini-kiadás, 1880 euróért.