Gyurkity Péter

A kijelzőbe rejti kameráját az Oppo

A cég bemutatta megoldását, amely hamarosan a piacon is megjelenhet.

Az Oppo kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy egy kifejezetten játékosoknak szánt telefonnal készülnek, eközben azonban gőzerővel zajlik a munka a szelfikamera teljes elrejtésén, a komponenst ugyanis ők is a panel alatt helyeznék el, immár az apró rés száműzésével, hogy valóban a teljes felület az érintőképernyőnek maradjon meg. Most bemutatták házon belüli fejlesztésüket, amely megfelelőnek tűnik.

A piacon eddig egyetlen gyártó, a szintén kínai ZTE, tett elérhetővé ilyen készüléket, amely még tavaly decemberben mutatkozott be. A terület szereplői számára komoly kihívást jelent a megoldás, ez ugyanis a minőség rovására megy, amit különböző módszerekkel igyekeznek ellensúlyozni. Ez persze nem mindig sikerül, a jelek szerint viszont az Oppo most megtalálta a hardveres és szoftveres fejlesztések megfelelő kombinációját, így a minőség terén tapasztalt különbség már alig látható – legalábbis ők ezt állítják, amit a hivatalos bejelentésben mellékelt szelfivel igyekeznek bizonyítani. Nagy eltérést nem is látunk, viszont kérdés, hogy mikor lesz ebből a piacon elérhető változat.

A cég egyelőre a prototípust, illetve annak minőségét mutatta be, elmondásuk szerint a BBK berkein belül hosszú évek óta zajló fejlesztési munka eredményeként. Ennek során sikerült a pixelméretet addig csökkenteni, amíg kellően konzisztens sűrűséget értek el a panel teljes felületén, ehhez viszont bizonyos transzparens komponensekre, tehát az AMOLED-panel módosítására is szükség volt. A szoftveres oldal felel a megmaradó zavaró hatások (és torzítások) eltüntetéséért, a különböző AI-algoritmusok segítségével küszöbölik ki a homályos végeredményt, tehát a technológia messze nem tökéletes, a képek csak utólagos munkával válnak megfelelővé. Amennyiben beválik a fejlesztés, valóban a teljes felületet a kijelző kaphatja meg, ez azonban még picit odébb van.

Azt még nem árulták el, hogy az első ilyen telefon mikor jelenhet meg, nyilván a mostani változatot szeretnék tovább tökéletesíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #1
    "Amennyiben beválik a fejlesztés, valóban a teljes felületet a kijelző kaphatja meg, ez azonban még picit odébb van."
    Alatta meg a teljes felület kamera lehet... :D De jó. :D Mármint nem okostelefonra gondolok, hanem akármi másra, ahol ezt nem gond megvalósítani.
    További előny, hogy nem lehet lefesteni a szelfi kamerát, mert akkor a képernyőből is lefestesz egy részt.