MTI

A kriptovaluták kockázataira figyelmeztet az MNB

Az átlagos pénzügyi ismeretekkel rendelkező fogyasztóknak kockázatos kriptovalutákba (például Bitcoin) fektetni, ugyanis árfolyamuk kiszámíthatatlan, akár bűncselekmények elkövetésére is felhasználhatják ezeket, és a kriptovalutákhoz kötődő kereskedelmi ügyleteket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem felügyeli - hívta fel a figyelmet a jegybank.

A fizetésre használható virtuális eszközöknek (kriptovalutáknak) nincs hivatalos kibocsátójuk, nem tartoznak a világ legtöbb országa hatósága, jegybankja - így az MNB - felügyelete alá sem. Jogi helyzetük még világszerte szabályozatlan, a sokszor előforduló fizetési probléma, visszaélés vagy lopás esetén nem védik a befektetőket betét- vagy befektetővédelmi garanciaintézmények. Hiányoznak a felelősségi és kárviselési előírások is. A kriptovaluták árfolyam-ingadozása gyakorta kiszámíthatatlan, az átlagos befektetők számára ismeretlen események mozgatják.

A károsultak ráadásul csak polgári perben, bűncselekmény gyanúja esetén pedig büntetőfeljelentéssel próbálhatják érvényesíteni jogaikat, sokszor külföldön, idegen jogi és nyelvi környezetben.

A másik probléma a magyar jogrendben ismeretlen nyereségrészesedési jogból adódik, ugyanis az MNB úgy véli, hogy a nyereségrészesedési jogot kínáló társaságok gyakran különböző start-up cégek, magyar feltalálók által fejlesztett, jól csengő "világraszóló találmányok" (például zéróponti víz, tűzálló fa, Rubik-kocka méretű kazán) vagy más innovációk fejlesztése és piacra vitele céljából gyűjtenek forrást. A befektetők kültagként vagy kisebbségi tulajdonosként szerezhetnek nyereségrészesedési jogot az ezek kiaknázására létrehozott befektetési társaságokban, a szervező beltag vagy többségi tulajdonos cég mellett. A forrásgyűjtést végző gazdasági társaság a kültagokat jellemzően hosszú távon megtérülő mesés osztalék ígéretével igyekszik befektetésre ösztönözni.

A jegybank szerint azonban előfordulhat, hogy a szervező cég tevékenysége során ténylegesen visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen betéteket vagy más visszafizetendő pénzeszközöket gyűjt a befektetőktől. Ez utóbbi viszont már az MNB engedélyéhez kötött, így a jegybank ilyen esetekben piacfelügyeleti intézkedést hoz a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatóval szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • VolJin #4
  A bitcoin egy matematikai egyenlet sok megoldásának az összessége.
  És egy kurva nagy piramisjáték. Csak az adja az értékét, hogy van elég hülye, aki fizet érte...
 • Sequoyah #3
  Tanulsagos a OneCoin sztorija, amirol epp a minap olvastam, ahol egy teljesen kamu kriptovalutaval gyujtottek milliardokat eveken keresztul.
  A legfelelmetesebb az pedig hogy a OneCoinban a vegsokig hivok ugyanazon frazisokkal vedtek a OneCoint, (ez a jovo fizetoeszkoze, szalj be most amig meg olcso, minden kritika a gonosz bankok osszeeskuvese hogy lejarassak stb...), amiket igen gyakran hallani a Bitcoin es mas kriptovalutak kapcsan,
  Es itt nem az a lenyeg hogy a Bitcoin (ellentetben a OneCoinnal) ne lenne legitim, hanem hogy hulye emberek tomegei milyen okokbol is szallnak be ebbe az "uzletbe", mikozben lovesuk sincs az egeszrol. A sok hulye pedig nyilvan teljesen irracionalis modon adja-veszi, es teszi tonkre az arfolyamot.


  Egyebkent a magyar MNB az elsok kozott volt akik felismertek a OneCoinos csalast, es adtaqk ki figyelmeztetest.
 • zola2000 #2
  Pedig most lesz bitcoin bányászati feleződés (négyévente fele annyi bitcoint bányásznak ki) szó szerint bele van kódolva az árfolyamemelkedés a bitcoinba.

  A kockázat nem is az, hanem a bányászat energiaigénye miatti co2 kibocsájtás, minmeghalunk!!!44!!
 • felemelő #1
  Én a matolcsi kockázatait is komolyan venném. :)