Berta Sándor

Visszavág az amerikai kormány a francia digitális adó miatt

Washington a sokak által várt módon reagált a tavaszi francia döntésre.

A francia parlament alsóháza áprilisban szavazta meg a digitális adó bevezetését. Az új digitális adó minden olyan óriáscéget sújt, amelyek digitális tevékenységből származó éves bevétele legalább 750 millió euró, míg Franciaországban több mint 25 millió euró. A kiszabott adó 3 százalékos, az online szerzett reklámbevételekre vonatkozik és visszamenőlegesen, január elsejétől hatályos. Washington már akkor is diszkriminatívnak tartotta az adót az olyan nemzetközi vállalkozásokkal szemben, amelyek székhelye az Amerikai Egyesült Államokban van, majd Robert Emmet Ligthizer amerikai kereskedelmi megbízott júliusban jelezte, hogy Donald Trump elnök vizsgálatot rendelt el és mindez oda vezethet, hogy az Amerikai Egyesült Államok új büntetővámokat vethet ki a francia termékekre vagy más, a kereskedelmet korlátozó intézkedéseket hozhat. Lighthizer eljárást indított az 1974-es amerikai kereskedelmi törvény 301-es fejezete alapján.

Az amerikai kereskedelmi megbízott most bejelentette, hogy az USA a jövőben akár 100 százalékos vámmal fogja sújtani a Franciaországból származó árucikkeket. A vám értéke 2,4 milliárd dollár lesz és a megjelent jelentés, valamint az elérhető dokumentum alapján érinti majd a rokfort sajtokat, a kézitáskákat, a rúzsokat, a pezsgőket és más termékeket. Lighthizer hivatala 2020. január 6-ig várja a különböző javaslatokat az amerikai lakosság részéről, január 7-re pedig nyilvános meghallgatást tervez a kérdésben.

A kereskedelmi megbízott azzal indokolta a döntést, hogy a francia digitális adó hátrányos helyzetbe hozza az amerikai konszerneket, elsősorban az Amazont, az Apple-t, a Facebookot és a Google-t, s ezért az USA "világos jelet" küldött arra vonatkozóan, hogy fellép ezen adó ellen. A francia intézkedés mindazonáltal átmeneti, s addig marad érvényben, amíg az OECD részvételével nem sikerül új, multilaterális alapon kidolgozott szabályrendszert elfogadni. A G20-as országcsoport augusztusban a franciaországi Biarritzban tartott csúcskonferenciáján az Egyesült Államok három hónapos haladékot javasolt a francia tisztségviselőknek, de ez a határidő lejárt. Lighthizer egyúttal közölte azt is, hogy hasonló vizsgálatot indíthat az Ausztriában, Olaszországban és Törökországban tervezett digitális adók ügyében is.

A kormányzat ráadásul tervbe vette a büntető vámokkal sújtott európai uniós termékek körének további bővítését, beleértve az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Spanyolországból és Németországból származó árucikkeket is. A büntető vámok kiterjesztésének okaként a hivatal az Airbus európai repülőgépgyártónak nyújtott állami támogatásokat jelölte meg, amelyet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szintén törvényellenesnek ítélt. "A kereskedelmi főképviselet mai döntése egyértelmű jelzés, hogy az Egyesült Államok lépni fog a digitális adók rendszere ellen, amely diszkriminálja, vagy másként szólva fölöslegesen megterheli az amerikai vállalatokat" - fogalmazott hétfő esti közleményében Lighthizer. Hozzáfűzte: hivatala különleges figyelmet fordít az Európai Unió tagországainak növekvő protekcionizmusára, amely "tisztességtelenül veszi célba az Egyesült Államok vállalatait".

Az amerikai tech-cégek üdvözölték a kormányzati döntést, de kifejezték azt a reményüket is, hogy az OECD révén sikerül mindenki számára elfogadható megállapodást kidolgozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #6
    Csakhogy az EU többet exportál mint importál, ráadásul az EU importban jellemzőbb a kicsi de annál nehezebben helyettesíthető fejlett technológia(elektronika pl.), mint az exportban(sajt vagy autók)

    Tehát a folyamat végén az EU szív nagyobbat, és ezt Trump is tudja. Azért nem reménytelen a helyzet, az EU helyében szépen elmennék a Kínaikkal izibe tárgyalni, na az nem igazán tetszene a jenkiknek ha keresztbe tennénk a kereskedelmi háborújuknak.
  • end3 #5
    Ha harc, hát legyen harc! - Meglátjuk mire mennek ott a tengerentúlon a saját dolláros pénznyomdájukkal és előbb-utóbb magukban.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2019.12.05. 09:13:53
  • TokraFan #4
    Átfogó szabályozásra lenne szükség, mert az ilyen adok-kapok megoldások mindenkinek csak ártanak. Emlékeztetnélek, hogy az online kereskedelem nem kizárólag az USA felé irányul, a másik legalább ekkora szeletet a kínai cégek hasítják ki, mint pl. az AliExpress és társai. Azok sem kevés pénzt lapátolnak ki, hozzáteszem, az USA-ból is!
  • dyra #3
    Bele kell állni, zsákszám viszik kifelé a lovét adó nélkül. Ilyen nincs. KB az Európai a legnagyobb piacuk.
  • noland #2
    Innen Európából nézve lehet ilyennek tűnhet a helyzet, de amonnan már egészen más a leányzó fekvése. Gondolom ezen techcégek most a vállukon fogják vinni, nem lesz ebből böri...megmarad vágy szintjén.
  • Macropus Rufus #1
    "Egyesült Királyságból, Franciaországból, Spanyolországból és Németországból származó árucikkeket is."
    az unio helyében én már azon ügyködnék, hogy olyan fogást találjak a jenkiken, hogy amíg élnek nem felejtik el soha. Ha jól tudom az a bibi, hogy ezek a techcégek nem igazán fizetnek adót. Ezzel a lépésével Trump egyértelművé tette, hogy ő azt támogatja, hogy csaljál adót. Mondjuk ős is pont ilyen. Meg még hülye is hozzá. Ezért lesz ő az első elnök akit kvázi kirúgnak és még lehet böri is lesz neki kilátásba helyezve. Na akkor legyen nagy pofája.