Berta Sándor

OECD - több adót kell fizetniük az IT-órásoknak

Az elkészült javaslat aligha nyeri el a Google, a Facebook és a többi IT-óriás tetszését.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kidolgozta a nemzetközi digitális adózási szabályozás első tervezetét. A szervezet arra ugyanakkor nem tett javaslatot, hogy mekkora lenne az ideális minimális globális adókulcs.

Az OECD adókoncepciója két pilléren nyugszik. Az első, hogy a vállalatokat azokban az államokban is meg kell adóztatni, ahol ugyan nincsenek jelen fizikailag, de bevételt termelnek. Ez elsősorban a digitális óriáscégekre igaz. Ezzel párhuzamosan viszont - és ez a második pillér - azokban az országokban kevésbé kell megadóztatni őket, amelyekben a társaságok csupán jelen vannak, például ott van a székhelyük vagy ott jegyeztetik be a szellemi tulajdonukat. A cél a kettős adóztatás elkerülése. Meg kell határozni azt is, hogy milyen bíróságok járjanak el a vitatott kérdésekben, a jogbizonytalanság ugyanis egy nagyon komoly probléma.

A mostani dokumentum szerint az adózás nem csupán a jelenlegi székhelyet venné figyelembe, hanem azt is, ahol a felhasználók és az ügyfelek a cégek szolgáltatásait igénybe veszik, illetve, ahol azokért fizetnek, vagyis, ahol a gazdasági tevékenységükre és az értékteremtésükre sor kerül. A tervezetet a szervezet tagállamainak különböző, egymással is versenyző felvetéseiből gyúrták össze, mint kompromisszumos megoldáscsomagot. Az anyag érdekessége, hogy nem kizárólag az IT-óriásokra vonatkozna, hanem a kis- és közepes vállalkozásokra is. A dokumentumot a tervek alapján a G20-as országok pénzügyminisztereinek jövő héten Washingtonban rendezendő találkozóján mutatják majd be.

Angel Gurría, az OECD főtitkára kijelentette, hogy megpróbálnak közösen választ találni a digitalizálási korszak adózási kihívásaira és nagyon jól haladnak. Az elkészített tervezetben több mint 130 állam kormányainak, magángazdaságainak, civil társadalmának, tudományos szereplőinek és a felhasználóknak a javaslatait egyesítették. Amennyiben a nemzetközi digitális adózásról 2020-ig nem sikerül megállapodni, akkor nő az egyéni adózási gyakorlatok alkalmazásának a kockázata, amely viszont negatívan hatna a most is gyengélkedő globális gazdaságra. Ezt pedig nem kellene engedni.

Az OECD főtitkársága a washingtoni találkozón szintén be fogja mutatni a folyamatban lévő munkákat prezentáló új adójelentését is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #8
  "Az országoknak azon kellene versenyezniük, hogy minél kevesebb adót szedjenek"
  Az adóparadicsomok ebben élen járnak, de egyébként is látható(kihasználható) különbségek vannak. Az is egy módszer hogy mindenki a minimumszinthez igazodik, ez esetben a cégek nem fognak adózni, csak a termelő munkaerőt terheli majd költség és a vásárlást. Egyébként én támogatom a legyen az állam minél kisebb koncepciót, ezzel a felével nincs gond.
 • defiant9 #7
  "Ezt SEM a Mercedes fizeti, hanem a vevő..."
  Végső soron mindent a vevő fizet, azt is hogy nyereségadót, vagy iparűzési adót vetsz ki a cégre.
 • Sydra #6
  "Ezt SEM a Mercedes fizeti, hanem a vevő..."
  Mindent a vevő fizet. Teljesen mindegy kinek a nevéhez írod.
 • ostoros #5
  " a fogyasztás helyén most is van adózás, mi spec. 27%-ot fizetünk"
  Megfogtad a lényeget. Ezt SEM a Mercedes fizeti, hanem a vevő...
 • Sydra #4
  "A lényegi kérdés az hogy egy alacsony adókörnyezetben legyártott szolgáltatás/termék(pl. kecskeméti Mercedes) külön adótétel nélkül érékesíthető-e egy magasabb adóval dolgozó országba"
  Ilyen ötletekkel pár év alatt földbe lehetne állítani a világgazdaságot. Az országoknak azon kellene versenyezniük, hogy minél kevesebb adót szedjenek. Az OECD-nek is ezt kellene szorgalmazni. Így is soha nem látott mértékű adókat szednek a különböző országok.
 • defiant9 #3
  "Ezért kellenek olyan adók, melyek az adóelkerülést megszüntetik és ott adóznak ahol a teljesítmény keletkezik."
  Ez azért nem olyan egyszerűen eldönthető szolgáltatásoknál, de akár egy autó őszesszerelésénél sem, a fogyasztás helyén most is van adózás, mi spec. 27%-ot fizetünk. A lényegi kérdés az hogy egy alacsony adókörnyezetben legyártott szolgáltatás/termék(pl. kecskeméti Mercedes) külön adótétel nélkül érékesíthető-e egy magasabb adóval dolgozó országba(pl. német piac), vagy ezt a transzfert különadóval kell 'jutalmazni'.
 • fejlodes #1
  Adózni mindig ott kellene ahol a teljesítmény (termelés, értékesítés, munka és a profit) keletkezik!
  Jelenleg a multik ott adóznak, ahol legkevesebbet kell adózniuk és ezt jelenleg sajnos könnyen megtehetik a globális adóparadicsomokon keresztül. A célnak tehát ennek a globális adóparadicsom rendszernek az eltörlésének kellene lennie. Ezért kellenek olyan adók, melyek az adóelkerülést megszüntetik és ott adóznak ahol a teljesítmény keletkezik.
  Alapvető célnak kellene lennie, hogy a multik és a kisebb cégek azonos százalékú adót fizessenek a versenysemlegesség miatt. Mivel jelenleg a multik jellemzően kevesebb adót fizetnek százalékosan, ezért kellene őket külön adóztatni. Ha a nagyobb cégektől több adó folyik be vagyis hatékonyabb lesz az ő adóztatásuk, akkor utána lehet mindenkire egységesen adót csökkenteni.