Gyurkity Péter

Egyedül is bevezetné a digitális adót az EU

A szolgáltatásokat sújtanák új adóval, akár globális szinten.

Az EU jelenleg formálódó új vezetése nagyon is komolyan gondolja az új digitális szolgáltatási adó bevezetését, erre pedig a jelek szerint akár a globális egyetértés, a közös platform kialakításának kudarca esetén is sort kerítenének. Szükség van a további bevételekre, ettől pedig az amerikai válaszlépések sem riasztják el őket.

Interjút adott Paolo Gentiloni, volt olasz miniszterelnök, valamint a novembertől posztját elfoglaló új gazdasági EU-biztos. Ebben többek között elmondta, hogy az első körben megpróbálnak közös álláspontot kialakítani a főbb globális játékosokkal, ami azt jelenti, hogy az OECD, illetve a G20 táborán belül próbálnak majd egyetértésre jutni a többiekkel, amennyiben azonban ez nem sikerül, az EU akár önálló módon, egyedül is az új adó bevezetése mellett dönthet. Ezt nyilvánvaló módon a nagyobb bevételekre irányuló igény követeli meg, hiszen a gazdasági válság során (és azt követően) a tagállamok komoly mértékben eladósodtak, amit a mai napig nem sikerült jelentős mértékben orvosolni.

A témát figyelemmel követők emlékezhetnek arra, hogy az EU korábban már megpróbált egy kisebb, 3 százalékra rúgó adót bevezetni, ez azonban a tagállamok egy részének ellenkezése miatt meghiúsult. Az írek saját kiemelt szerepük miatt nem látnának szívesen egy újabb terhet a blokkon belül, míg mások (így például a dánok) a valószínű amerikai válaszlépések miatt óvatosak, így a teljes egyetértést nem sikerült kialakítani.

Ezt követően jelentős bírságok kivetésével pótolták a hiányzó bevételt, legutóbb a Google volt kénytelen komoly milliárdokat kifizetni, most azonban jöhet az egységes digitális szolgáltatási adó bevezetése, már amennyiben az új vezetés létre tudja hozni a közösségen belüli egyetértést és közös akaratot – egyes nemzetállamok, így például Franciaország és Olaszország, unilaterális módon is lépne az ügyben, a közös fellépéssel azonban megnehezítenék az adókat elkerülni igyekvő multik dolgát.

Érdekességként megemlíthetjük, hogy maga Eric Schmidt, a Google korábbi vezetője, nemrég elismerte, hogy elégedett az eddig befizetett adók mértékével, és amennyiben a nemzetállamok növelni akarják az adókat, kizárólag az ő feladatuk ennek megfelelő kialakítása és fenntartása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sydra #3
  A demokrácia, meg az államok önrendelkezése már a múlté. Itt az ideje a nemzetközi szocializmusnak! Majd a központból mindent megmondanak az emberfeletti intelligenciával rendelkező, szuper becsületes politikusok.
 • csicso82 #2
  Nincs itt semmi gond. Nem is értem min szöszölnek. A GOOGLE-nek - és persze más cégeknek is - az EU-ban folytatott tevékenységükből származik bevétel, ennek egy része mivel az EU-ban keresték az EU-t illeti mint ADÓ. Mindenki fizet adót nekik is kell. A probléma gondolom az, hogy legyen megállapítva mert ha általános adó lesz akkor van aki nem fogja bírni a versenyt. Ha pedig a nyereséghez kötik akkor pedig addig trükkölnek amíg nem lesz nyereség.

  A legjobb az lenne ha tudható lenne mennyi pénzt kaszál az EU-n a Google és akkor ennek az összegnek a 20%-a menne az EU-ba, de pont a részletekben bújhat meg az ördög és nehéz biztosan tudni mekkora az EU-s bevétele a cégnek stb.
 • gombabácsi #1
  a politikusok el akarják venni tőlünk a jólétet, amit a multigigacégek adnak nekünk!!!!4448884488
  XD