Berta Sándor

Kongói kobalt­termelés - perelnek a bányászok családjai

A rokonok a technológiai óriások ellen nyújtottak be keresetet.

A bányászok családtagjai azután fordultak egy amerikai egyesült államokbeli bírósághoz, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban több bányában is súlyos szerencsétlenségek és halálesetek történtek. Az érintettek a beadványukban alperesként jelölték meg az Alphabetet, az Apple-t, a Dellt, a Google-t, a Microsoftot és a Teslát. A hivatalos vád az, hogy a nagy technológiai társaságok tudtak a bányákban lévő rendkívül veszélyes körülményekről, profitáltak a helyzetből és támogatták a rendszert.

A dokumentumot az International Rights Advocates (IRA) nevű emberi jogi szervezet adta be és többek között azzal érvelt, hogy a kobaltot bányászó gyermekeket nem csupán kényszerítik a teljes munkaidős munkára, hanem az egész eljárás veszélyezteti a képzésüket és a jövőjüket is. Ráadásul a járatbeomlások és más veszélyek sokukat betemetik vagy akár meg is ölik.


A vádpontok között olvasható az is, hogy az óriáscégek pontosan tudták, hogy a Glencore nevű brit vállalattól és a Zhejiang Huayou Cobalt nevű kínai konszerntől szerzett kobalt jelentős részét gyerekek bányászták ki, akik ezért a rendkívül veszélyes tevékenységért legfeljebb 2-3 dollárt kaptak naponta. A Glencore értékesíti a kobaltot a Unicore nevű belga akkumulátorszállítónak, amelynek ügyfelei között van az Apple, a Dell, a Google, a Microsoft és a Tesla, míg a Zhejiang Huayou Cobalt ügyfelei között megtalálható az Apple, a Dell és a Microsoft.

A benyújtott kereset szerint a fiatalok kőkorszaki körülmények között dolgoznak csekély bérért és személyes kockázatokat vállalva azért, hogy leszállítsák a kobaltot annak a technológiai ágazatnak, amelyet az alperesek és más cégek uralnak, s amelynek ez az anyag elengedhetetlenül fontos a különböző termékek elkészítéséhez.

Az, hogy gyerekek termelik ki - védőruházat nélkül - a kobaltot Kongóban már 2016 januárjában kiderült az Amnesty International és az Afrewatch beszámolójából. A Kongói Demokratikus Köztársaságban kibányászott kobaltot az Apple, a Microsoft, a Samsung és a Sony okostelefonjaiba, valamint a Daimler és a Volkswagen elektromos autóiba beépített lítiumionos akkumulátorokban alkalmazzák. Szintén ezt a kobaltot használja fel termékeiben a Dell, a Hewlett-Packard, a Huawei, a Lenovo (Motorola) és a Vodafone is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #19
    Sok dolog működne sok helyen, de az ilyen kezdeményezések nem a megoldásokról szólnak, hanem az élősködésről.
  • csigafi #18
    Újrahasznosítás nem működne ebben az esetben?
  • TokraFan #17
    Mielőtt valaki belekötne: A kobaltot számos területen hasnzálják, nem csak az elektronikai iparban. Vagyis pereljük be az egész világot, de még véletlenül sem azokat, akiket valóban jogos lenne!
  • TokraFan #16
    Felfogtad egyáltalán, amit írtam? Egyáltalán, mi köze a gyerekeknek meg az érzelmeknek ahhoz amit én írtam? Semmi, csak tudni kéne mondatokat értelmezni, ami számodra mindig is nehezen ment.
    A brilliáns "logikád" alapján, ha holnap az autószerelőd beépít neked egy féktárcsát a kocsidba, aminek gyártásához a kongói gyerekek által kitermelt nyersanyagot használták fel, akkor arról majd a szerelőd vagy a féktárcsa gyártója tehet? Epic Logic! B*szki, akkor minden egyes huszonnyolcadik cégnek egy gyártási láncban, meg kéne vizsgálnia, hogy az alapanyag honnan származik? És hogyan vizsgálná meg egyáltalán, te nagyon okos? Gyárlátogatásra megy minden egyes beszállító, minden egyes gyárába? Akkor legközelebb ha vásárolsz valamit, előbb látogass el a gyártóhoz és az összes beszállítóhoz, hogy ellenőrizd a helyzetet. Azon azért majd ne csodálkozz, ha nem engednek be.
    A bányát üzemeltető cég a felelős aki a konkrét munkakörülményekért felel, karöltve a Kongói kormány politikusaival és egyéb hatóságaival akik meg szemet hunynakfelette (ha léteznek egyáltalán).

    Az meg valóban hidegen hagy, hogy a hiszékeny hülyéknek mivel lehet kimosni az agyát.

    Ostoros
    Valóban! Vagyis azt is be kéne perelni, a kínai céggel és a kongói kormánnyal karöltve. Ez a lényeg! De valahogy mégis megint -csak- az amerikai IT cégeket perelik, nem mintha kobaltot csak ők használnának fel (mondjuk globálisan mindenki, aki elektronikai eszközöket gyárt, beleértve kb. többezer céget a világon).
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.12.18. 23:10:00
  • Myers #15
    Afrikát most Kína rabolja le, megtanulták a leckét, hogy hogyan kell.
  • ostoros #14
    Nem, nem mindegyiket kínaiak üzemeltetik. Az egyiket britek például. Benne van a cikkben.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.12.18. 19:50:25
  • ostoros #13
    "csak legyen ócsóóóóóóóóóóóóó az ájfon..."
    Ha legalább ez igaz lenne, de nem az... Szarért hugyért legyártjuk, aranyért áruljuk, ez a menő céges politika.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.12.18. 19:47:14
  • Sydra #12
    Azért mert csak a nyugati kormányok és cégek akkora lúzerek, hogy le lehet húzni őket mindenféle kitalált önsajnáltató hülyeséggel. Ott fejtenek ki nyomást, ahol tudnak. A kínai meg a kongói kormány elhajtja őket a búsba. A kínai meg kongói cégek meg tesznek a közvéleményre.
  • Sydra #11
    Ja persze, mindenki hibás, kivéve a kanapén fekvő iphone-ról kommentelő és látványosan felháborodó emberkék, meg a szocialista kormányok, akik annyira lezüllesztik az országokat, hogy az lakosok rá vannak utalva arra, hogy a puszta kezükkel bányásszanak napi 3 dollárért.
    Hurr durr a gonosz kapitalistákok tönkreteszik a világot! Tilcccssunk be mindent!
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.12.18. 19:15:42
  • flashpointer2 #10
    Persze hogy kokorszaki modszerekkel dolgoznak, ki vinne barmi toket is egy olyan primitiv orszagba ahol 30 eve polgarhaboru van?