Berta Sándor

USA - alkotmány­ellenes az eszközök gyanú nélküli átkutatása

A kihirdetett ítélet alaposan átalakítja a tengerentúli biztonsági viszonyokat.

Az amerikai határőrök a jövőben konkrét gyanú nélkül nem kutathatják át a beutazó személyek készülékeit, például a laptopokat, az okostelefonokat és más elektronikus eszközöket. Amennyiben ugyanis egy ilyen intézkedésre sor kerül, az alkotmányellenes. Így döntött az ítéletében a bostoni kerületi bíróság abban az ügyben, amelyben az American Civil Liberties Union (ACLU) és az Electronic Frontier Foundation (EFF) 11 érintett személy nevében beperelte az amerikai belbiztonsági minisztériumot és két határőrizeti hivatalt. Az utasok csomagjait konkrét gyanú nélkül vizsgálták át.

Sophia Cope, az EFF ügyvédje kijelentette, hogy ez egy nagyszerű nap a nemzetközi határokat átlépő utasok számára, mert a jövőben már nem kell attól tartaniuk, hogy az amerikai kormány bármilyen konkrét gyanú nélkül átkutatja a különböző készülékeiket és az azokon tárolt fájljaikat, illetve információikat. Az ACLU pedig azt közölte, hogy az elmúlt években jelentős mértékben nőtt az Amerikai Egyesült Államok határain átvizsgált elektronikus eszközök száma. Tavaly például az amerikai határőrizeti szervek több mint 33 000 laptopot, okostelefont és más készüléket kutattak át. Ez közel négyszer több volt annál, mint amennyit három esztendővel ezelőtt megvizsgáltak.

Az ACLU és a többi szervezet már 2010 szeptemberében azt az álláspontot képviselte, hogy az amerikai hatóságoknak megalapozott gyanú nélkül nincs joguk arra, hogy a határokon átvizsgálják az utazók laptopját, mobiltelefonját vagy kameráját. 2015 májusában a bostonival megegyező ítéletet hozott egy kerületi bíró, amikor alaptalannak és jogellenesnek nevezte az amerikai repülőtereken az utasok készülékeinek átkutatását. A tengerentúli vámosok már 2008 júniusában belenézhettek a laptopokba, augusztusban már elkobozhatták a készülékeket. 2012-ben kiderült, hogy 100 dollár kifizetésével megúszhatók a szigorú repülőtéri ellenőrzések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #2
    Nem is tudom, hogy képzelik ezek a köcsögök, hogy csak úgy kutakodnak mások dolgaiban! UNDORÍTÓ amiket az amerikaiak művelnek! Undorító egy népség!
  • Akva #1
    "A tengerentúli vámosok már 2008 júniusában belenézhettek a laptopokba, augusztusban már elkobozhatták a készülékeket. 2012-ben kiderült, hogy 100 dollár kifizetésével megúszhatók a szigorú repülőtéri ellenőrzések. "

    A pimasz kommunistadiktatúra Kína meg nem leutánozta ezt a hiperdemokratikus emberijogi gyakorlatot? De nekik nem szabad, mert szemét bolsevikok!