Berta Sándor

Kikémleli a Chrome-használók szokásait a Google?

A webes konszernt egyik vetélytársa vádolta meg.

A Financial Times írta meg, hogy a Brave az ír adatvédelmi hivatalhoz nyújtotta be a keresetét amiatt, mert állítása alapján a Google titokban elrejtett oldalakat használ arra, hogy kikémlelje a Chrome böngészőt alkalmazó internetezők online szokásait és személyes adatait, majd azokat a reklámügynökségeknek adja tovább. A módszert Johnny Ryan, a Brave egyik vezetője fedezte fel, amikor megpróbálta kideríteni, hogy a személyes információi hogyan kerültek az Authorized Buyers nevű portálra, amely a világ legnagyobb hirdetési aukciós platformja és ahol valós időben értékesítik az online reklámhelyeket.

A dolgot megerősítette Zach Edwards, a Victory Medium tanácsadócég vezetője is. Ő több száz személy bevonásával egy hónapig tesztelte a Google magatartását. Amennyiben a vád igaznak bizonyul, akkor az azt jelentené, hogy a társaság nem csupán a saját szabályait sérti meg, hanem a vonatkozó európai uniós adatvédelmi előírásokat is. A Brave azzal is megvádolta a vállalatot, hogy a Chrome böngészőt használókat a tudtuk nélkül megjelölte egy azonosító nyomkövetővel, amelyeket azután kiadott harmadik félnek. A nyomkövetők kikémlelik az emberek szörfölési szokásait és lehetővé teszik a minél személyre szabottabb reklámok megjelenítését.

Az ír adatvédelmi hivatal jelenleg is vizsgálja, hogy a Google bizonyos érzékeny adatokat (egészségügyi állapot, politikai meggyőződés stb.) felhasznál-e arra, hogy az emberek számára célzottan hirdetéseket jelentessen meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    Az alibaba UC böngészőjénél figyelmeztettek hogy ne telepítse senki, mert ... olyanokat csinál mint a Google Chrome?
  • Szefmester #3
    Szerintem már kirántották, csak még sokakat nem érdekel az első doboznyi gyufa. A kormányok elkezdték szabályozni őket, mert kissé nagy lett az arcuk. Erre ezek reakcióképpen olyan dolgokat is kezdenek megengedni maguknak ami már túlmegy egy határon, és az eddigi "ártatlan" húzásaikhoz képest már ténylegesen károkat okoznának az embereknek.

    Mindezt azért mert a részvényesek verik az asztalt... akiket amúgy ugyanúgy érint az amit tesz a cég. :/
    Nem tudom mit kellene tenni, de igazából minden cég tróger szarrá válik ahol a részvényesek megjelennek. Mert ott már csak a folytonos növekedés és a profit lesz az isten, és csak nyomják a gázt az úton ami a szakadék felé visz.
  • Macropus Rufus #2
    sztem előbb vagy utóbb de ki fogják rántani a gyufát ezek a techcégek.
  • quatlander #1
    Gugliéktól ez nem meglepő.
    Utoljára szerkesztette: quatlander, 2019.09.16. 10:30:36