Gyurkity Péter

Csúcstelefonokkal készül a Sony

Nem adja fel a gyártó, hamarosan további készülékekről rántják le a leplet. A cég alaposan rágyúr az 5G-re, ennek elterjedésétől várják az új lendületet.

Nemrég a harmadik negyedéves eredmények összesítése kapcsán olvashattunk arról, hogy - több nagyobb szereplővel ellentétben - a Sony Mobile számára továbbra is csak a szenvedés jut osztályrészül, hiszen még az idei új fejlesztésekkel sem igazán tudtak megkapaszkodni. Most friss kiszivárogtatásokból következtethetünk arra, hogy milyen megoldásokkal próbálják majd visszanyerni a korábbi lendületet, vagy annak egy részét, összesen négy ilyen prémium készülék fut majd be 2020 során.

Egy japán portál oldalán megjelent bejegyzés alapján elsőként az Xperia 1.1 fut majd be, ez értelemszerűen az eredeti modellt, az Xperia 1 típust váltja majd fel. A hardveres specifikációt illetően még nem látunk teljesen tisztán, azonban a forrás állítása szerint már egyszerre 4 hátoldali kamerára, a vadonatúj Snapdragon 865 chip erejére, valamint egy méretes, immár a 4K-szabványt is támogató érintőképernyőre támaszkodhatunk majd. A bemutató a februári MWC alatt esedékes, Barcelonában. Ehhez nem sokkal később csatlakozik majd az Xperia 3, amely inkább az Xperia XZ2 Compact utódaként bukkan majd fel a boltokban, Quad HD+ kijelzővel, valamint hátoldali tripla-kamerával. Előfordulhat azonban, hogy ez utóbbi készülék kizárólag Japánban jelenik majd meg, nem számítanak ugyanis arra, hogy egy ilyen kisebb megoldás a globális piacon kellő érdeklődésre tarthat számot.

A kínai illetőségű CNMO weboldal szerint az Xperia 3 típus kifejezetten zászlóshajóként, vagyis prémium megoldásként futna be a szegmensben, mégpedig két eltérő változatban. Ezen változatok jelen pillanatban (tehát egyelőre házon belül) a Kona és a Huracan kódnévre hallgatnak, itt pedig a legfőbb hardveres részlet egyelőre a Snapdragon 865 chip jelenléte, ami a Qualcomm soron következő csúcskategóriás fejlesztésének felhasználását jelentené. Az egyik példány emellett még az 5G-elérést is támogatná, míg társa megmaradna a 4G LTE által képviselt generációnál, bár maga a beszámoló ehelyett inkább az első képekkel igyekszik felkelteni a felhasználók érdeklődését.

A felvételek alapján arra számíthatunk, hogy az okostelefon jobb szélén bukkan majd fel a hagyományos ujjlenyomat-olvasó, míg a többi képen az előlapot vehetjük közelebbről szemügyre, itt azonban nagy meglepetéseket nem láthatunk. A Snapdragon 865 chip a várakozások szerint még idén decemberben hivatalosan is bemutatkozik a nagyközönség előtt, az Xperia 3 azonban a jelek szerint néhány hónappal később, valószínűleg jövő februárban debütál majd, míg a hivatalos megjelenésre az ezt követő hónapban kerítenének sort. Kérdés, hogy az új típus versenyképes lesz-e a riválisokkal szemben, ez ugyanis a Sony háza táján jó ideje nem fordult elő.


A jövő év második felében két további csúcskategóriás megoldás fut majd be. Az Xperia 5.1 szintén négy kamerát hordoz majd saját hátoldalán, leváltva az idei év Xperia 5 típusát. Érdekes módon azonban az abszolút zászlóshajó az Xperia 0 lenne (állítólag jelen pillanatban ez a készülék hivatalos neve), ez pedig már 6 hátoldali kamerát kínálna, amelyen most dolgozik gőzerővel a japán gyártó. Itt sorrendben 20, 48, 16, 8, valamint 12 megapixeles érzékelők sorakoznának fel, ezekhez pedig egy 0,5 megapixeles Time-of-Flight komponens csatlakozna. Az előlapon egy 10 és egy 0,3 megapixeles példány kapna helyet, a teljesítményt a Snapdragon 865 chip biztosítaná, mégpedig 12 GB RAM és az Android 10 kíséretében, egy meglehetősen méretes akkumulátorral.

A középkategóriában már az Xperia 9.1 és 10.1 küzdene, előbbi ugyanis az Xperia 10 Plus frissítéseként futna be. Ezek szintén az MWC alatt mutatkoznának be, a Snapdragon 735 chipre és az 5G támogatására építve. Érkezőben lesz az Xperia 8.1 is, amely a mostani Xperia 8 típust váltaná, jó eséllyel kizárólag japán megjelenéssel. A belépő szinten viszont az Xperia L4 bukkanna fel, egyedüli 4G-telefonként a jövő évi kínálatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sippie #4
    én olyan telefont várok már, aminek a teljes hátlapját beborítják kamerák
  • proger82 #3
    Remelem lesz egy 4 col koruli keret nelkuli verzio is!
    az ara lehet ugyan az mint a nagynak csak ne legyen feltegla!
  • mulli1986 #2
    Nekem az első okostelefonom egy Xperia neo-volt ,ekkor még Sony erricson volt a cég. Következő egy z5 compact, ezt is nehezen találtam meg, de azóta gyakrolatilaga sony és az okostelefon gyártók is lemondtak a normális zsebmérethez gyártott csúcskategóriás mobilokról. Sony csúnyán visszavett ezeknek a kisebb telóknak a teljesítményéből így nem is láttam bennük cserepotenciált. Nem tudom mi lesz a következő így...
  • mortep #1
    Az nem véletlen, hogy a sony telefonos részlege pocsékul teljesít. Egy sony (és) xperia rajongó ismerősöm számos csúcskategóriás készüléke mondta fel a szolgálatot, mondhatjuk h. eléggé rövid használat után. Ezek után nem tudok megbízni az xperia névben.
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2019.11.25. 09:09:04