Berta Sándor

Okoshangszóró felügyelheti a csecsemők álmát

A szakemberek teljesen új módot találtak az eszközök hasznosítására.

A Washingtoni Egyetem tudósai megalkották a BreathJunior nevű intelligens rendszert, amely az okoshangszórókat használja és azok segítségével ellenőrzi a csecsemők mozdulatait, illetve felügyeli az egészségüket. Az alkalmazott technológia a fehér zajra épít azért, hogy megnyugtassa a csecsemőket és felügyeli a mozgásuk, elsősorban a légzés során által keltett zajokat.

Shyam Gollakota, a Washingtoni Egyetem Paul G. Allen Számítástechnikai és Mérnöki Iskolájának egyetemi docense, a projekt társvezetője elmondta, hogy az okoshangszórók sokkal többet tudnak a zene lejátszásánál. Többek között jó lehetőséget kínálnak az emberek egészségének ellenőrzésére és segíthetnek akár egy fenyegető szívmegállás korai felismerésében is. Emellett nagyon könnyen lejátsszák a fehér zajt is, amely arra használható, hogy érintésmentes módon ellenőrizni lehessen a kezek és a lábak mozgását, valamint a légzést.

Anran Wang, a projekt egyik munkatársa mindezt azzal egészítette ki, hogy az egész folyamat azzal kezdődik, hogy továbbítanak egy véletlenszerűen generált jelet, amelyet a csecsemő visszatürköz, majd végül az okoshangszóróba beépített mikrofon befog. Miután a kutatók a kimeneti jelet ismerik, így nagyon pontosan meghatározhatják, hogy hol vannak eltérések. Azok jelentik a csecsemő mozdulataival kapcsolatos információkat.

A szakemberek a módszer bizonyítására megépítették egy saját okoshangszóró prototípusát és azt egy különleges bébiszimulátoron tesztelték. Az utóbbi lehetővé teszi a specifikus légzésfrekvencia pontos beállítását és ezáltal ellenőrizhető, hogy a BreathJunior valóban korrekt mérési adatokat szállít-e. Végül a megoldást kipróbálták egy kórházban valódi csecsemőkön is. Wang tájékoztatása alapján a rendszer a teszteken nagyon jól teljesített és még arra is képes volt, hogy percenkénti 65 lélegzetvételnél is korrekten mérte a bébik légzési sebességét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!