8
  • defiant9
    #8
    "Az országoknak azon kellene versenyezniük, hogy minél kevesebb adót szedjenek"
    Az adóparadicsomok ebben élen járnak, de egyébként is látható(kihasználható) különbségek vannak. Az is egy módszer hogy mindenki a minimumszinthez igazodik, ez esetben a cégek nem fognak adózni, csak a termelő munkaerőt terheli majd költség és a vásárlást. Egyébként én támogatom a legyen az állam minél kisebb koncepciót, ezzel a felével nincs gond.
  • defiant9
    #7
    "Ezt SEM a Mercedes fizeti, hanem a vevő..."
    Végső soron mindent a vevő fizet, azt is hogy nyereségadót, vagy iparűzési adót vetsz ki a cégre.
  • Sydra
    #6
    "Ezt SEM a Mercedes fizeti, hanem a vevő..."
    Mindent a vevő fizet. Teljesen mindegy kinek a nevéhez írod.
  • ostoros
    #5
    " a fogyasztás helyén most is van adózás, mi spec. 27%-ot fizetünk"
    Megfogtad a lényeget. Ezt SEM a Mercedes fizeti, hanem a vevő...
  • Sydra
    #4
    "A lényegi kérdés az hogy egy alacsony adókörnyezetben legyártott szolgáltatás/termék(pl. kecskeméti Mercedes) külön adótétel nélkül érékesíthető-e egy magasabb adóval dolgozó országba"
    Ilyen ötletekkel pár év alatt földbe lehetne állítani a világgazdaságot. Az országoknak azon kellene versenyezniük, hogy minél kevesebb adót szedjenek. Az OECD-nek is ezt kellene szorgalmazni. Így is soha nem látott mértékű adókat szednek a különböző országok.
  • defiant9
    #3
    "Ezért kellenek olyan adók, melyek az adóelkerülést megszüntetik és ott adóznak ahol a teljesítmény keletkezik."
    Ez azért nem olyan egyszerűen eldönthető szolgáltatásoknál, de akár egy autó őszesszerelésénél sem, a fogyasztás helyén most is van adózás, mi spec. 27%-ot fizetünk. A lényegi kérdés az hogy egy alacsony adókörnyezetben legyártott szolgáltatás/termék(pl. kecskeméti Mercedes) külön adótétel nélkül érékesíthető-e egy magasabb adóval dolgozó országba(pl. német piac), vagy ezt a transzfert különadóval kell 'jutalmazni'.
  • fejlodes
    #1
    Adózni mindig ott kellene ahol a teljesítmény (termelés, értékesítés, munka és a profit) keletkezik!
    Jelenleg a multik ott adóznak, ahol legkevesebbet kell adózniuk és ezt jelenleg sajnos könnyen megtehetik a globális adóparadicsomokon keresztül. A célnak tehát ennek a globális adóparadicsom rendszernek az eltörlésének kellene lennie. Ezért kellenek olyan adók, melyek az adóelkerülést megszüntetik és ott adóznak ahol a teljesítmény keletkezik.
    Alapvető célnak kellene lennie, hogy a multik és a kisebb cégek azonos százalékú adót fizessenek a versenysemlegesség miatt. Mivel jelenleg a multik jellemzően kevesebb adót fizetnek százalékosan, ezért kellene őket külön adóztatni. Ha a nagyobb cégektől több adó folyik be vagyis hatékonyabb lesz az ő adóztatásuk, akkor utána lehet mindenkire egységesen adót csökkenteni.