Franczy

Az Intel is beszáll a hordozható MP3 lejátszók piacára

[ZDNET] 2001 januárjában az Intel piacra dobja első saját fejlesztésű hordozható digitális-audio lejátszó eszközét.

A Santa Clara-i (California) székhelyű chipgyártó óriáscég a következő hónapban Las Vegas-ban megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show keretein belül kívánja bemutatni több új terméke között a hordozható zenelejátszót is. Az új lejátszó az Intel Connected Product részleg fejlesztésének eredményeképpen jött létre. Az Intel ezen részlege olyan eszközök fejlesztésével is foglalkozik, mint például a digitális fényképezőgépek, a vezeték nélküli billentyűzetek, játékok, vagy egyéb más fogyasztói termékek. Az Intel egyébként előre nem kívánt semmit sem elárulni az új hordozható MP3 lejátszóról.

Mint az várható, a kis hordozható MP3 lejátszóból származó bevételek nem nagyon fogják növelni az Intel nyereségét, de az új eszköz piacra dobása is csak azt bizonyítja, hogy a jövőben stratégiailag mennyire fontos lehet a digitális szórakoztató ipar és az egyéb - eredetileg PC-hez kötődő - technológia szélesebb körben való elterjesztése. Mivel manapság már az audió és a videó anyagok is egyre nagyobb mértékben digitalizálódnak, ezeknek az audió és videó fájloknak a személyi számítógépek, a PC-k kiváló tároló és lejátszó eszközei lehetnek. A különböző hálózatok segítségével pedig könnyen szállíthatók ezek a fájlok, akár fizetős megoldások keretében is, így érthető, hogy azok a cégek is be kívánnak szállni erre a piacra, melyek eddig nem képviseltették magukat.

Az Intel-en kívül például a nagy számítógépgyártó cég, a GateWay is a PC-n túlmutató technológiák kifejlesztésével foglalkozik. A Gateway idén novemberben mutatta be saját webes kéziszámítógépét és otthoni MP3 lejátszóját, a következő évben pedig piacra dobja saját fejlesztésű otthoni telefonos rendszereit, valamint digitális videót sugárzó és terjesztő eszközeit. Kevin Hell, a Gateway alelnöke szerint nem elképzelhetetlen, hogy piacra dobnak Gateway márkájú televíziókat, hangszórórendszereket, vagy kamerákat is. A másik nagy számítógépgyártó, a Hewlett Packard 2001 közepén kívánja forgalomba hozni saját fejlesztésű Superdrive nevű termékét, mely egy kombinált otthoni CD-DVD lejátszó-felvevő eszköz lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!