Gyurkity Péter

Elkészült a Fairphone 3

A moduláris telefon szerényebb hardvert kínál, némileg magasabb áron.

Még évekkel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a Project Ara alapjaira épülő, nem túl sok sikert aratott cég piacra dobta a sorrendben második példányt, azóta azonban nagy csend honolt az érdekes kezdeményezés háza táján. Ezt most törte meg az újabb bejelentés, amely szerint indul a harmadik generáció értékesítése.

A jelek szerint a Fairphone 3 megőrzi az eredeti célkitűzést, vagyis a fő hangsúly továbbra is a moduláris felépítésen, valamint az etikus, fair üzletpolitikán lesz – bár az nem egészen világos, hogy a telefon mitől jelent kedvezőbb alternatívát a teljes emberiség és a Föld számára. A hardveres részletekről a hivatalos bejelentésben nem tettek említést, ezt azonban egy külsős beszámoló követte a sorban, több fontos részlet kiszivárogtatásával. Ez utóbbi szerint a harmadik telefon egy 5,7 hüvelykes kijelzőt kap, amelyhez meglehetősen vastag előlapi káva, valamint a Gorilla Glass 5 felület csatlakozik, míg a támogatott felbontás ezúttal 2160 x 1080 pixel.

A teljesítményt a Snapdragon 632 chip biztosítja, mégpedig 4 GB memória és egy alapesetben 64 GB-os tároló kíséretében, a microSD támogatása tehát megoldott, miközben az üzemidőért egy szintén szerényebb, kereken 3000 mAh-s akkumulátor lesz felelős. A szoftveres oldalon a megjelenés pillanatában az Android 9 Pie fut majd, a listán emellett a QuickCharge 3.0 gyorstöltési technológia, az USB Type-C, a dual-SIM opció, a 4G LTE, a Bluetooth 4.2, az NFC, valamint egy 12 és egy 8 megapixeles kamera jelenik még meg. A fő gondolatnak megfelelően több fontos komponens cserélhető lesz, ezek között az akkumulátor, a kijelző, a kamerák, a hangszórók, valamint további elemek is felbukkannak.

A hivatalos ár 450 euró körül lesz, a megjelenés szeptember első hetében esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!