Gyurkity Péter

Újra megjelenik a moduláris Fairphone 2

A gyártó további színeket és modulokat ígér, amelyekkel frissíthetjük a készüléket.

A Google által felvásárolt, majd pedig kukázott Project Ara elhalálozása után úgy tűnt, hogy a moduláris telefonok ötletének végleg befellegzett, a saját készülékét tavaly decemberben piacra dobó Fairphone azonban nem hagyja magát és másodszor is megpróbálkozik, immár kibővített katalógussal.

A cég blogjában megjelent bejegyzésből kiderül, hogy már él az előrendelés lehetősége, decemberben pedig várhatóan az első példányokat is kiszállítják a megújult Fairphone 2 típusból, amely az eddigiekkel ellentétben immár hardveres frissítési lehetőségeket is kínál a felhasználóknak. Az eredeti elgondolásban ez nem szerepelt, itt a hibás komponensek gyors és kényelmes cseréjét ígérték a vásárlóknak, a jelek szerint azonban belátták, hogy itt egyrészt több eltérő színre, másrészt pedig jobb hardverre is szükség van, így most alaposan kibővül a választék.

A készülék alapesetben a Snapdragon 801 chip és egy 5 hüvelykes kijelző párosát kínálja, amelyhez 2 GB memória, egy 32 GB-os tároló, egy 8 megapixeles hátoldali kamera, valamint egy 2420 mAh-s akkumulátor társul. Tekintettel arra, hogy a hivatalos ár 555 dollár, a hardver meglehetősen gyengének tűnik, itt azonban az ígéretek szerint egyrészt több eltérő színben elérhető hátlapot, valamint újabb hardveres komponenseket tesznek majd elérhetővé, amelyek révén az első körben a kamerát, ezt követően pedig a többi alkatrészt cserélhetnénk le – arról egyelőre nem szól a fáma, hogy ez pontosan mikortól lesz lehetséges.

A Fairphone 2 egyelőre Európában elérhető, számunkra tehát egyedül az ár jelenthet akadályt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #1
    De miért 2-3 éves hardverrel? Nem tudom, mi a jobb, 3 éves high-end SoC, vagy mondjuk 800-as helyett 600-as, de abból a legújabb. A kamera felbontása mondjuk a 3 éves high-end-től is messze van (, de mint tudjuk, nem a pixelszám a lényeg, hanem az objektív és az érzékelőlapka minősége.)