Gyurkity Péter

Játékokhoz szánja új chipjeit a MediaTek

A kisebb rivális is megjelenik a területen, jönnek a jóval izmosabb mobilchipek.

A MediaTek esetében azt szokhattuk meg, hogy a kisebb piaci részesedéssel rendelkező gyártó az olcsóbb, szerényebb okostelefonokra és táblákra koncentrál, ahol kedvező pozícióban vannak a riválisokkal szemben, hiszen ezen fejlesztéseknek nem feladata a kiemelkedő teljesítmény biztosítása. A jelek szerint nem várnak tovább és belépnek a mobiljátékok területére, legalábbis az új, jóval erősebb típusok piacra dobásával.

A Helio G90 névre keresztelt család első két tagja ennek megfelelően jóval nagyobb teljesítményt nyújt majd, amely akár a mobiljátékokra koncentráló fanatikusok igényeit is kellő módon kiszolgálná. Mind a G90, mind pedig a G90T összesen 8 magra támaszkodik, ezek közül a Cortex-A76 magok végeznék el az igazán számításigényes feladatokat (2,05 GHz-es órajelen futva), míg a Cortex-A55 típusú példányokra maradna a kisebb igényű számítások lefuttatása. A grafikus jellegű munkát az integrált Mali-G76 GPU biztosítja, mégpedig legfeljebb 800 MHz-en, a chiphez pedig összesen akár 10 GB LPDDR4-memóriát csatolhatunk, amely nyilván a játékok számára is bőven elegendő lesz.

Emellett azonban további újításokat vezetnek be, hogy minél jobban kiszolgálják a számításigényes szoftverek, ezen belül is a játékok által támasztott igényeket. A HyperEngine-motor beépítése és alkalmazása például azt ígéri, hogy minden korábbinál nagyobb mértékben csökken a késleltetés és az akadozás, emellett pedig az LTE-t is segítségül hívhatjuk, ha a meglévő WiFi-elérés nem üzemel optimális módon. Eltérő frekvenciasávokon egyszerre két WiFi-kapcsolatot is használhatunk, a hívások és az adatelérés egyszerre történő biztosítása sem lesz problémás, a HDR10 támogatásával egy időben pedig a megjelenítés terén is jobb minőséget, valamint folyamatos élményt ígérnek. A képkészítés terén legfeljebb 64 megapixeles kamerákat vethetünk majd be, arcfelismeréssel és egyéb AI-funkciókkal.

A kereskedelmi forgalomban való megjelenés nyilván a telefongyártókon múlik, nem lennénk azonban meglepve, ha az év vége előtt való debütálás lenne az elsődleges cél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!