Berta Sándor

Mégis jöhet az Apple kiterjesztett valóság szemüvege?

Úgy tűnik, hogy a kaliforniai konszern kitart a technológiával kapcsolatos tervei mellett.

A múlt héten derült ki, hogy az Apple leállította a kiterjesztett valóság szemüvege fejlesztését és a kiszivárgott információk alapján az eszköz megalkotásával foglalkozó fejlesztőcsapatot már májusban feloszlatták, a csoportot korábban vezető Avi Bar-Zeev pedig már január óta nem az óriáscég alkalmazottja. A döntés indokai között az szerepelt, hogy a kifejlesztett készülék egyrészt túl nehéz volt, másrészt kompatibilitási gondok merültek fel az 5G szabvánnyal kapcsolatban és az egyelőre hiányzó tartalmak is nehezítették volna az új termék elterjedését.

Nos, most elérhetővé vált egy szabadalmi dokumentum, amelyet a vállalat az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) nyújtott be, s amelyben az olvasható, hogy a társaság egy olyan kevert valóság szemüvegen dolgozhat, amely képes érzékelni nem csupán a pozícióját és a környezetét, hanem a viselője arckifejezéseit, szemmozdulatait és gesztusait is. A rögzített adatokat a kiegészítő arra használná fel, hogy 3D-s virtuális tárgyakat jelenítsen meg a látómezőben. Sőt, az integrált kameráknak köszönhetően akár a teljes környezet is virtuálisan modellezhető lesz.

A rendszerhez szükséges kijelzőtechnikát fejlesztő Akonia Holohraphics nevű startupot az Apple már tavaly augusztusban megvásárolta. Az információk feldolgozását vagy a szemüveg végzi majd el vagy a feladattal megbíz egy külső eszközt. Hasonló koncepciót alkalmazott korábban a konszern az Apple Watch okosóra esetében is, amelynél a munka jelentős részét az iPhone készülék végezte. Ugyanez valósulhat meg a kevert valóság szemüveg esetében is.

A dokumentum alapján a szemüveget számos szenzorral látnák el, amelyek a szemöldököket, a pupillákat, az áll- és a szájrégiót is képesek feltérképezni, az így nyert adatok alapján pedig később akár a felhasználó avatárja is elkészíthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!