Berta Sándor

A konyhában is megjelent a mesterséges intelligencia

Elkerülhetetlennek látszik a technológia megjelenése a területen.

Európa legnagyobb háztartási eszközöket gyártó cége, a Bosch Siemens Hausgeräte (BSH) piacra dobta az első intelligens sütőjét, amely minden egyes sütéssel tanul, sőt, akár más sütőktől is képes átvenni a tapasztalatokat. A berendezés folyamatosan figyeli a hús hőmérsékletét, nedvességtartalmát és állapotát, s ezáltal optimálisan előrejelezhető, hogy mikorra készül el az étel. Az új készülék a Bosch 8-as sorozatú szenzoros sütőin alapul.

A mesterséges intelligencia használata lehet a következő lépés a háztartás digitalizálása felé. A cél az, hogy a fogyasztók életét még kényelmesebbé tegyék. A technológia mindenekelőtt a személyre szabásban segíthet. Az algoritmusok például megtanulhatják a felhasználók szokásait és célzottan ahhoz optimalizálhatják a működést. Amennyiben például valaki rendszeresen hajnal kettőkor látogatja meg a hűtőszekrényt, akkor az addig optimális hőmérsékleten működhet és csak utána kapcsol majd energiatakarékos üzemmódba.

Thomas Salditt, a társaság digitális részlegének menedzsere kiemelte, hogy ez csupán az első teszteszköz és azon dolgoznak, hogy a következő években egyre több konyhai berendezést lássanak el mesterséges intelligenciával. Ázsiában ugyanis a fogyasztóknak magasabb elvárásaik vannak ezen a területen, de úgy vélik, hogy a nyugati világban is egyre inkább népszerű lesz a mesterséges intelligencia alkalmazása a konyhában.


Salditt hangsúlyozta, hogy a számukra - mindentől függetlenül - a digitalizálás központi téma marad és egyre fontosabbá válik a szoftverek fejlesztése is. De pontosan figyelni fognak arra, hogy melyik fejlesztések hasznosak valóban az ügyfelek számára. Az üzletember abban biztos, hogy a mesterséges intelligencia a jövőben központi szerepet játszik majd és ez a technológia, amelyet minden gyártó nagyon alaposan megvizsgál. A BSH már öt évvel ezelőtt elkészítette a Home Connect nevű platformját, amelyhez bármely más gyártó eszközei is csatlakoztathatók. Egy évvel ezelőtt a csatlakoztatott készülékek száma több millió volt és a tulajdonosok több mint egyharmada rendszeresen használta is a platformot. Az ügyfélmennyiségnek köszönhetően már elegendő adat áll rendelkezésre a mesterséges intelligencia algoritmusok programozására.

Hálózatba kötött konyhán dolgozik a Miele is, amelynek a mosógépei és a szárítógépei egy ideje összeköthetők a [email protected] nevű alkalmazáson keresztül. Ezáltal az idősotthonok, a szállodák és a különböző más létesítményekben az üzemeltetők pontosan tájékoztatást kaphatnak arról, hogy melyik gépek működnek éppen és melyek szabadok. Az is kiderül, hogy melyik berendezés szűrőjét kell tisztítani vagy melyik használ az átlagosnál több mosóport vagy öblítőszert. A Miele 7000 sorozatú sütőkben pedig már kamerák vannak, amelyek a készülő élelmiszer képét az okostelefon vagy a táblagép képernyőjére továbbítják. Egyetlen kattintással ellenőrizhető a menü pillanatnyi állapota.

A jövőt a Mykie nevű digitális konyhai asszisztens és ezzel párhuzamosan a beszédvezérlés megjelenése, majd elterjedése jelentheti. A Mykie meg fogja érteni a gesztusokat és a beszédet, s hamarosan megjelenhet a piacon. A tulajdonosok megmondhatják majd a konyhai berendezéseiknek, hogy egy bizonyos ételt készítenének, de nem csirke-, hanem sertéshúsból. Az asszisztens megfelelő receptet fog keresni, figyelembe veszi a rendelkezésre álló élelmiszerkészleteket és a kellő hőmérsékletre állítja be a sütőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #3
  Az MI majd megmondja, hogy a Necrokrácia a legtökéletesebb rendszer, mert az stabil. Igen, a halottak uralma. :)
 • vilinger #2
  Olyat mikor fog már tanulni a mesterséges intelligencia, hogy melyik a legmegfelelőbb politikai rendszer egy ország és az összes ország együttes működéséhez?
  Na és olyat, hogy hogyan lehet a legjobban felosztani a természeti javakat, hogyan bánjunk a természettel, stb...??
  Kiváncsi lennék. De nagyon.
 • Macropus Rufus #1
  "Ezáltal az idősotthonok, a szállodák és a különböző más létesítményekben az üzemeltetők pontosan tájékoztatást kaphatnak arról, hogy melyik gépek működnek éppen és melyek szabadok. Az is kiderül, hogy melyik berendezés szűrőjét kell tisztítani vagy melyik használ az átlagosnál több mosóport vagy öblítőszert. A Miele 7000 sorozatú sütőkben pedig már kamerák vannak, amelyek a készülő élelmiszer képét az okostelefon vagy a táblagép képernyőjére továbbítják. Egyetlen kattintással ellenőrizhető a menü pillanatnyi állapota."
  ezt pár éve egy közönséges program elvégezte. Azóta annyit hülyült a világ, hogy már MI kell az elvégzéséhez? De most komolya: ebbe a folyamatban, hol van az MI? :o

  "A tulajdonosok megmondhatják majd a konyhai berendezéseiknek, hogy egy bizonyos ételt készítenének, de nem csirke-, hanem sertéshúsból. Az asszisztens megfelelő receptet fog keresni, figyelembe veszi a rendelkezésre álló élelmiszerkészleteket és a kellő hőmérsékletre állítja be a sütőt. "
  álmodnak ezek rendes. Gondolom akkor a kell egy ellátó rendszer is, ami az alapanyagokat a sütőbe prezentálja. Sőt valami olyan is kell, ami előkészíti azt amit enni akarok. Erről nem szól a cikk. Mondjuk egy Bécsi szelet esetében, klofolás/panír kombo, a panír előkészítése, stb... Ezeket ki és mikor? Ha meg embernek kell, akkor már a sütőbe is beteheti sztem. Am. is az egész processz utolsó lépése a sütés. Amit viszont kamerával nézhetek. :)
  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2019.07.17. 10:09:46