Berta Sándor

Hacker­célpontok voltak, mégsem értesítették őket

Úgy tűnik, hogy az egyik kormányhivatal komoly mulasztást követett el.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) már több mint egy éve tudta azt, hogy számos kormányzati személy hackertámadások célpontja lehet, ennek ellenére a 80 lehetséges célpont közül csak kettő kapott figyelmeztetést a hivataltól. Az Associated Press (AP) arról számolt be, hogy az érintettek az orosz kormányhoz köthető Fancy Bear nevű hackercsoport célpontjai voltak és a bűnözők megpróbálták feltörni a levelezőfiókjaikat. Néhány esetben az FBI már több mint egy éve bizonyítékokkal rendelkezett a várható akciókról, de az értesítések elmaradtak. Az AP kérdésére a hivatal közölte, hogy az érintett személyeket és szervezeteket rendszeresen tájékoztatják a lehetséges fenyegetésekről.

A mostani ügyben érintettek között voltak magas rangú kormányhivatalnokok is. Philip Reiner, az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági tanácsának egykori igazgatója az AP-től tudta meg, hogy 2015-ben a Fancy Bear egyik célpontja volt. A volt vezető szerint ezeket az információkat mindenképpen meg kellene osztani az érintett személyekkel és az illetőket meg kell védeni. Az FBI képviselője azt mondta, hogy a hackerek célpontjai Gmail-fiókok voltak, a támadási kísérletek szinte elárasztották a Gmail rendszerét. Azt viszont nem árulta el, hogy mióta volt a birtokukban a célpontok listája.

Az AP a listát a Secureworks nevű biztonsági cégtől szerezte meg, a dokumentum 19 000 sort tartalmazott a célpontokról, köztük 500 egyesült államokbeli személyről és szervezetről. A 190 megkeresett célpont közül 80 volt hajlandó arra, hogy beszéljen a riporterekkel. A célszemélyek többsége már nyugdíjba vonult, de negyedük a támadások idején még kormányhivatalnok volt vagy biztonsági ellenőrzéseken esett át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!