Franczy

Az Intel hamarosan a DSP-k piacán is jelen lesz

Várhatóan a jövő hét folyamán az Intel Corporation, és az Analog Devices Inc. vezető képviselői bejelentik, hogy a két cég együttműködésének eredményeként létrejött DSP (Digital Signal Processor) chip-ek készen állnak a sorozatgyártásra. Szakértők szerint egyértelmű, hogy az Intel-nek a DSP chip-ek piacára való beszállása azt jelenti, hogy a cég a telekommunikációs piaci szegmensben is részt szeretne venni.



"Az Intel-nek fontos volt egy saját DSP chip kifejlesztése, hiszen csak így szállhat be nagyobb erőkkel a vezeték nélküli eszközök piacára." - nyilatkozta Martin Reynolds, a Dataquest Inc. egyik kutatója. "Ezzel megtették az első, nagyobb lépést a kommunikációs szféra irányába."

A DSP-k, vagyis a digitális jelfeldolgozó chip-ek az analóg jeleket fordítják le digitális jelekké, és leginkább mobiltelefonokban, de sok más egyéb elektronikus eszközben is felhasználják ezen processzorokat. Az olyan általános mikroprocesszorok, mint például a Pentium III-asok, lényegében "számítástechnikai motoroknak" számítanak, melyek az alkalmazások futtatásához szükséges utasításokat hajtják végre.

Az Intel, és az Analog Devices idén februárban jelentette be a két cég között létrejött együttműködési szerződést. Akkor azt nyilatkozták a szóvivők, hogy olyan nagyteljesítményű, csekély fogyasztású DSP chip-ek kifejlesztését tervezik, melyek egyaránt képesek lesznek képek, hangok és adatok kezelésére is, így a legújabb telekommunikációs eszközökben is tisztességgel helyt állhatnak majd.

A jövő heti bejelentés kapcsán az Intel vezetői várhatóan megemlítik azt is, hogy az új DSP chip-ek kifejlesztése jelentette az utolsó építőkövet a cég "Personal Internet Client Architecture" projektjében. Az Intel DSP chip-eket leginkább mobiltelefonokban fogják alkalmazni, mely eszközök piaca manapság az egyik legdinamikusabban növekvő piaci szegmens. Szakértők szerint az elkövetkező öt évben legyártják az egymilliárdomodik mobiltelefont is.

"Az Intel hisz a mobil telekommunikáció jövőjében, és a közeljövőben részese is kíván lenni." - mondta Reynolds. A DSP chip-eket egyébként olyan új, és nagy jövő előtt álló eszközökben is alkalmazzák, mint az MP3 lejátszók, a HDTV-k, az LCD projektorok, vagy akár a hétköznapi modemek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!