18
  • Sequoyah
    #18
    A Huawei meg hagyjan, mert az ugy-ahogy vedheto. De hogy emellett minden mas nemzetkozi egyezmenyre is szarnak... Kilepnek a klimaegyezmenybol, a kereskedelmi szovetsegbol, minden ok nelkul osszerugjak a port Irannal, kereskedelmi haborut inditanak nem csak Kina, de mindenki ellen (Europe, Kanada, Mexiko)...
    Szoval a szavahihetoseguk eros csorbat szenvedett.

    Kerdes hogy a nemzetkozi velemeny betudja-e ezt Trump idiotizmusanak, es par ev mulva visszater minden a normalis kerekvagasba, vagy tartos bizalmatlansagot szul?
  • zola2000
    #17
    Egy biztos: ezek után minden cég/ország arra fog törekedni hogy legyen mindenből saját, hátha ezután velük fog össze veszni usa.
  • ostoros
    #16
    Most hogy mondod, ez igaz. Visszamenőleges törvénykezés. Kérdés, hogy tényleg meglépik-e?
  • vilinger
    #15
    A huawei a koveteleset a jelenlegi szabalyozas szerinti idokben adta be, nem a varhato torvenymodositas utan.
    Ha az amcsik az utolag hozott torvenyuket alkalmazzak, akkor ezen az alapon mindent visszamenoleg lehetne ujra behajtani, minden modositas utan. Ez nem igy mukodik.
  • ostoros
    #14
    Már megint süketelsz...
  • Sequoyah
    #13
    Gratulalok hogy felismerted hogy rolad beszeltem. Igaz hogy eleve neked volt cimezve, szoval nem kell zseninek lenni hogy rajojj, teged jellemeztelek:D
  • ostoros
    #12
    "minden a hatalomrol szol" Pont ezt mondtam, köszönöm.
  • Sequoyah
    #11
    A kereskedelem pedig a gazdasagrol szol. Szoval kereskedelem = gazdasag, es gazdasag = hatalom, de kereskedelem != hatalom? Valami itt nem kerek.

    Egyebkent ez erosen demagog, mert ezzel a hozzaallassal minden a hatalomrol szol, es ez esetben semmit nem er az amit mondasz. Szoval maradjunk annyinal hogy a gazdasag a penzrol szol, a politika pedig inkabb a hatalomrol.

    A cegek pont leszarjak a hatalmat, szamukra csak a profit a lenyeg. Es hatalomtol fuggetlenul a cegek mar regota ragjak az amerikai kormany fulet, hogy a Kinai kereskedelmi gyakorlat folyamatosan karokat okoz nekik (szabadalmak es tudas ellopasa, Kinai piac zartan tartasa, arfolyam manpiulacio stb...). Szoval ez az egesz teljes mertekben magyarazhato hatalom nelkul, csak gazdasagi erdek ervenyesitesekent.

    Persze most ehhez hozzajott Trump, aki egeszen nyilvanvaloan a hatalmanak megtartasa erdekeben csak bele mindenbe amit a kampanyaban igergetett...
  • ostoros
    #10
    Mert a gazdasági erő= hatalom. Mindkét fél növelni akarja befolyását, és ehhez nem szégyenlenek sok mindent meghtenni, de hazudni aztán bizonyosan nem.
  • Sequoyah
    #9
    Ezt mire alapozod?
  • ostoros
    #8
    Nem a kereskedelmi gyakorlatról szól ez. Hanem a hatalomról.
  • Sequoyah
    #7
    Van egy rakas nem Amerikai ceg ami tul nagyra nott, es senkit nem zavar. Shell, Toyota, Volkswagen, Samsung mind tulnottek amerikai rivalisukon, es politikai szinten senkit nem erdekel ez. A Huawei hozzajuk kepest kispalyas.

    Ez kifejezetten Kinarol szol, es az o evtizedek ota folyo ellenseges kereskedelmi gyakorlataikrol. A Huawei ennek csak egy jelkepe. Mivel ez elsosorban Kina ellen iranyul, Huawei csak az aktualis bunbak, ezert nyilvan a retorzio is a ceghez merten erosen eltulzott, bar nem alaptalan.
  • csulok0000
    #6
    Eddig is elég egyértelmű volt, de most már tényleg biztos, hogy ez az egész csak azért van mert egy nem amerikai cég túl nagyra nőtt. Féltik a pénzüket. Viszont ha usanka ilyen magasról tesz a nem amerikai szabadalmakra, akkor a többi országnak sem kell komolyan venni az amerikaiakat...
  • RelakS][
    #5
    Kíváncsi lennék, mekkora pislogás lenne, ha valamelyik ország embargó listára tenné az Apple-t, és hirtelen kilóra használnák a területén a cégek az Apple szabadalmakat :)
  • Ellaberin
    #4
    Az elég szép, ha az USA-ban már elfogadott, bejegyzett szabadalmakat egy olyan határozattal semmisnek lehet majd tekinteni ami embargó listára való felkerülést jelenti.

    Fogalmam sincs mennyi az ára egy ilyen szabadalmi bejegyzésnek, de a költsége biztosan nem nulla. Azt akkor vissza is lehetne perelni valamiféle nemzetközi bíróságon?

    Ha nem így működik, akkor az USA ettől kezdve kitörölheti a szabadalmi bejegyeztetésével - ennek alapján szabad/törvényes is lenne részükről a rablás, azt lopva meg akit akarnak. Nem, nem védem Kínát, tudom, hogy lopnak ezerrel, de ez a nagy demokrácia szó szerinti páros-lábbal való seggbe rúgása.
  • ostoros
    #3
    Igaz. De az egész amiatt probléma, mert USA-nak is hasonló kapcsolata van a cégeivel... A "biztonság" dumát nem veszem be... A konkurencia szívatására a bulldogot ráuszították a Huawei-Kína vonalra.
  • bdzsana
    #2
    Nekem is eszembe jutott Fidesz-Mészáros hasonlat, csak nekem a Kína-Huawei kapcsolat miatt.
  • ostoros
    #1
    Ha ezt megteszik, akkor tényleg csak mese a szabadkereskedelem. Ja, ami még viccesebb, az a jogállam. Tetszés szerint figyelmen kívül lehet hagyni a saját törvényeiket, vagy épp csak beleszerkesztenek, hogy az adott kivételhez igazodjon.
    Ez ugyanaz, mint amikor fidesz hoz törvényt Mészáros kedvéért.

    Az embargó lista pedig a legnevetségesebb... vagy inkább a legszomorúbb, aszerint ki mennyire veszi komolyan az US deklarált elveit.