Berta Sándor

Nyílt forráskódú programokra vált a CERN

A döntés kényszerű, mert a Microsoft kivette az akadémiai és kutatási létesítmények közül a szervezetet.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) bejelentette, hogy hátat fordít a Microsoft szoftvereinek, miután a redmondi konszern húsz év után - márciusban - kivette az akadémiai és kutatási intézmények csoportjából. Ez azt jelenti, hogy a CERN már nem részesülhet a státusszal összefüggő különleges kedvezményekből, így az újonnan megkötött szerződésben a felhasználói számok alapján állapították volna meg a licencdíjakat, amelyek viszont tízszer drágábbak lettek volna. Ez - érthetően - elgondolkodtatta a szervezet vezetőit, akik igyekeztek alternatív megoldást találni. Az eredmény az lett, hogy a CERN a jövőben az eddiginél nagyobb mértékben fog a nyílt forráskódú szoftverekre építeni.

Az a szervezet vezetőinek előrelátását dicséri, hogy az IT-részleg már egy évvel ezelőtt elindította a Microsoft Alternatives (Malt) projektet, amelynek elsődleges célja annak megvizsgálása volt, hogy miként lehet megvalósítani a Microsoft és más cégek által kínált kereskedelmi szoftverekről való átváltást a nyílt forráskódú programokra. Erre azért volt szükség, hogy a nem fenntartható kereskedelmi feltételek kockázatát minimalizálni lehessen. A részleg ezzel a kutatási közintézmények körében úttörő munkát vállalt, ugyanis ezen kérdések megválaszolása más intézetek számára is dilemmát jelent.

A nyílt forráskódú programokra való átállás ráadásul csökkentheti az egyes bizonyos beszállítóktól való függőséget és lehetővé teheti a saját adatok feletti ellenőrzés megőrzését. A nyártól leváltják az IT-részleg levelezőrendszerét, ezután pedig sor kerül a CERN többi részlegénél is a szoftvercserére. Ezzel párhuzamosan egy másik projekt keretében megoldást keresnek a Skype for Business és az analóg telefonok kiváltására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Amikor legutobb ilyennel probalkoztak, abbol lett a world wide web. A Microsoftnak biztos meg fogja erni a huzas...

    Egyebkent csak annyi tortent hogy a Microsoftnal az amerikai allami oktatasi intezmenyek kivetelevel mindenkitol kereskedelmi licenszt kernek. Ennek fo oka, hogy rohamosan csokken a windows/office hasznalata a vilagban es ezzel a ceg bevetelei. A huzasuktol ez a folyamat csak tovabb fog gyorsulni.
  • mortep #1
    Ha a CERN nem kutatási intézmény, akkor micsoda?