Berta Sándor

Jönnek a receptre felírható egészségügyi alkalmazások

Napjainkban nem divat, hogy a betegbiztosítók vagy társadalombiztosítás fizessék ki egy olyan szoftver árát, amely segíthet a betegeknek.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter azt szeretné, ha olyan megoldások válnának mindenki számára elérhetővé, amelyek alapvetően javíthatják az alapellátást. Ebbe a termékkategóriába tartoznának a cukorbetegeknek szóló naplók, a gyógyszerek adagolását nyilvántartó és a tabletták bevételére figyelmeztető digitális asszisztensek vagy a terheseknek, illetve a pszichés betegeknek digitális segítséget kínáló programok.

A jövőben az egészségügyi alkalmazások készítőinek a Szövetségi Gyógyszer- és Egészségügyi Termékintézetnél kellene bejelenteniük a termékeiket, ahol a biztonság, az adatvédelem, az átláthatóság és a felhasználóbarátság szempontjából is megvizsgálnák azokat. Amennyiben az első vizsgálat sikeres lenne, akkor a gyártó a megoldását egy éven át az általa meghatározott áron kínálhatná, utána pedig be kellene bizonyítania, hogy a "beteg ellátásával kapcsolatban pozitív hatást" nyújt. Amennyiben ez sikerül neki, úgy már csak a társadalombiztosítással kellene tárgyalnia a további költségekről.

A tervezett módosításokat tartalmazó törvény elősegítheti az egészségügyi startupok németországi letelepedését és felgyorsíthatja a német egészségügy digitalizálását. Az utóbbi folyamat részeként támogatnák azokat az orvosokat, akik faxkészülék helyett elektronikus levelezőrendszert használnak. Az elképzelések alapján az elektronikus betegakta is átfogóbb lehet, s tárolható lesz benne az oltási igazolvány és a gyerekek eddigi orvosi vizsgálatait összesítő füzet. Továbbá felmerült, hogy nagyobb támogatást kaphatnak azok a betegbiztosítók, amelyek digitális startupokban szereznek részesedést. A jogszabály várhatóan 2020-ban léphet hatályba.

A receptre felírható szoftverek ötlete először 2012 februárjában Nagy-Britanniában merült fel. Az elgondolás az volt, hogy az orvosok nem csupán gyógyszereket írhatnak majd fel a betegeiknek, hanem olyan programokat is, amelyek elősegíthetik a sikeres kezeléseket. 2012 szeptemberében az vált ismertté, hogy a Greater New York Hospital Association Happtique nevű leányvállalata egy olyan rendszert alakít ki, amely lehetővé teszi az orvosok számára az alkalmazások felírását. Legutóbb pedig tavaly februárban kiderült, hogy jöhetnek a különleges receptre felírt játékok is, amelyek segíthetnek a pszichés betegségek, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), a mentális rosszullét, a fájdalmak és a tompalátás ellen vagy felvilágosítják a rákos betegeket a betegségükről és tájékoztatják őket a lehetséges kezelési módszerekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!