Berta Sándor

Egyelőre marad a Windows 10-ben a Paint

A Microsoft immár sokadik alkalommal adott haladékot a programnak.

2017 júliusában a redmondi konszern bejelentette, hogy melyik funkciók maradnak meg a Windows 10-ben és melyeket nem fejlesztik tovább. Utóbbiak közé került az Outlook Express és a 3D Builder mellett a Paint is. Akkor úgy volt, hogy a változások a Windows 10 Őszi Alkotói Frissítésében jelennek meg és az 1985 óta létező Paint ingyenes alkalmazássá alakul át. Ugyanakkor az is eldőlt, hogy a következő Windows-verziók egyikéből végleg eltávolítják a szoftvert.

Nos, most ismertté vált, hogy erre még várni kell. Brandon LeBlanc, a Microsoft menedzsere ugyanis azt nyilatkozta a The Verge IT-portálnak, hogy a májusi frissítésben (1903-as kiadásban) továbbra is elérhető lesz a Paint és a közeljövőben nem is kerül ki a Windows 10 operációs rendszerből. A program tehát újból megmenekült.

A menedzser nem indokolta meg, hogy a Microsoft miért távolította el azokat a figyelmeztetéseket, amelyek alapján az alkalmazás már nem lesz része a Windows 10-nek. A Paint státusza "elavult" volt, ami azt jelentette, hogy már nem fejlesztik tovább és valamelyik jövőbeli változatból eltávolítják. De továbbra is az a terv, hogy ha ez a lépés végre meg is történik, akkor is elérhető marad a Paint - ingyenesen letölthető alkalmazásként - a Microsoft Store kínálatában. A szoftver számos funkciója megtalálható a Paint 3D-ben. A mostani döntés miatt ugyanakkor továbbra is kérdéses, hogy mi lesz a két program sorsa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • archrodney #4
  Így van. Mivel lenne jobb ha kivennék a paint-et?

  "A Paint státusza "elavult" volt, ami azt jelentette, hogy már nem fejlesztik tovább ..."
  Most komolyan, mit kell/lehet még azon fejleszteni? :-)
  Szerintem nem elavult, hanem inkább kiforrott, hiszen 1985 óta hegesztgetik.
  Meg mihez képest elavult?
  Ha csak azért "fejlesztenék", hogy az update-nél odaírhassák, hogy "Minor fixes" de közben nincs semmi lényeges változás, annak nem sok értelme van...
 • Macropus Rufus #3
  nem értem, hogy miért zavarja az MS-t, hogy ott van ez a program. Nem mind1 neki?
  Inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy pl. a frissítések ne vágják haza az amúgy jól működő rendszereket. Meg ilyenekkel és nem azzal, hogy most a paint kell-e vagy sem.
 • TokraFan #2
  Így van, inkább ne vegyék meg! Csak elszarják azt is, ahogy kb. mindent, amihez hozzáérnek....
 • ktamas74 #1
  Ha annyira kell nekik valami képszerkesztő, akkor vegyék meg a Paint.NET-et.
  Nagyon hasznos kis program, ráadásul jelenleg freeware. Bár ismerve a Microsoft-ot képesek azt is elrontani...