Berta Sándor

Vegyes valóság szemüveget használhatnak a sebészek

Egy program segítségével kiterjeszthetők a HoloLens képességei. Az ApoQlar nevű startup mesterséges intelligencia szoftvere MRI-felvételekből készít a HoloLenshez 3D virtuális képeket, amelyeket aztán továbbítanak a készülék kijelzőire.

Amikor Sirko Pelzl három évvel ezelőtt kézbe vehette a HoloLens szemüveget, hirtelen jött az ötlet, hogy az eszköz segíthetne a sebészeknek abban, hogy a műtétek közben jobban tájékozódhassanak. A szakember más orvosokkal közösen megalkotott egy programot, amely 300-500 fotóból kiszámítja a testrészek egyes rétegeinek 3D-felvételét. Pelzl elmondta, hogy ilyen módon teljes leképezés valósítható meg az anatómiai struktúrákkal együtt. Az orvosok gesztusok vagy beszédparancsok segítségével zoomolhatnak a képre vagy azt el is forgathatják. A mesterséges intelligencia és a folyamatos gépi tanulás segítenek az adatok jobb kiértékelésében.

A Virtual Surgery Intelligence (VSI) nevű szoftver megspórolja az orvosoknak, hogy a műtétek előtt információkat kelljen tanulmányozniuk vagy az operációk során a monitort kelljen nézniük. Mindez lerövidíti a műtétek időtartamát és ezáltal kevesebb ideig tart az altatás, továbbá pénz takarítható meg. A virtuális fotók kivetíthetők a betegekre. A biometriának köszönhetően a vetítés milliméteres pontosságú, ami lehetővé teszi az egyes csontok és erek helyzetének rendkívül könnyű megállapítását.


A VSI a páciensek felvilágosításában is segít. Az ilyen esetekben mind a betegek, mind az orvosok HoloLens szemüveget használhatnak és közösen tekinthetik meg az MRI-felvételt. Így például egy sebész könnyen tájékoztathatja a pácienst a tervezett beavatkozásról és elmagyarázhatja a műtét pontos menetét. A megoldást immár hat kórházban használják és Sirko Pelzl tájékoztatása alapján kéthetente adnak ki hozzá frissítést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!