Berta Sándor

Svájc nyerte az 5G versenyt

A nagyvárosokban már most bekapcsolták a hálózatot, és még ez év végéig elérik az országos lefedettséget a kis alpesi országban. A projekt a helyi távközlési óriáscég segítségével valósul meg.

Svájc legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a Swisscom bekapcsolta Európa első nagyszabású kereskedelmi 5G-hálózatát. A rendszer az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt az ország 54 városában érhető el, köztük a legnagyobb lélekszámú településeken, Zürichben, Bernben, Genfben, Baselben, Lausanne-ban és Luzernben. Ezzel párhuzamosan a szolgáltató forgalmazni kezdte, illetve kezdi az első kompatibilis készülékeket is - többek között az Oppo, az LG, a Samsung és a Huawei kínálatából. Az eszközök mellett a társaság bemutatott virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazásokat, valamint játékokat is. Ezek a megoldások megmutatják az új technológiában rejlő lehetőségeket, például a sebességet és a nagy adatátviteli kapacitásokat.


A svájci telekommunikációs vállalat gyakorlatilag abban a pillanatban bekapcsolta az Ericssonnal közösen felépített 5G-hálózatát, hogy megkapta a szükséges koncessziót a Szövetségi Kommunikációs Hivataltól. Az első eszközök a 3,5 GHz-es frekvenciasávot használják, amelyet eddig a mobiltelefonokhoz és a televíziós közvetítésekhez alkalmaztak. Ez a frekvenciasáv legfeljebb 2 Gbps-os sebességet biztosít. Mindezt kis csalással, korábban telepített 5G-ready 4G rádióeszközökkel oldották meg. Ez dinamikusan, a forgalmi igények alapján osztja meg a rádióspektrumot a 4G és 5G vivőfrekvenciák között. A Swisscom bejelentette azt is, hogy ez év végéig kiépíti a teljes alpesi országot lefedő 5G-hálózatot.

"Ez fontos lehetőség az ország és a digitális világ részévé váló emberek számára is, függetlenül attól, hogy nagyvárosban, vidéken vagy akár a hegyekben laknak-e." - mondta Urs Schaeppi vezérigazgató. Rámutatott, hogy a mobiltelefonok területén eddig végrehajtott mindegyik technológiai ugrás alapvető változtatásokhoz vezetett a mindennapok során. Az 5G szabványban rejlő teljes potenciált elsősorban a vállalatok használhatják majd ki. A menedzser hozzátette, hogy ehhez olyan szolgáltatókra van szükség, mint a Swisscom, amely az 5G lehetőségeit ötvözi a dolgok internetével, a felhőkörnyezettel és az adatelemzésekkel. Ezáltal lehet hosszú távon költségeket megtakarítani és az új lehetőségeket kihasználni. A vállalat egyébként az 5G-ben rejlő esélyeket - a partnereivel közösen - már 2016 óta kutatja.


Urs Schaeppi kiemelte, hogy 1996-ban feltalálták a kártyás előfizetéseket és 2012-ben a világon elsőként építették ki 4G hálózatukat. A cél az, hogy Svájc továbbra is innovációs helyszín maradjon, ezért fejlesztik 2016 óta az 5G szabványt is. Az év végére már működhet a Svájc teljes területét lefedő 5G-hálózat, így az ügyfelek mindenhol - a városokban és vidéken egyaránt - profitálhatnak a gyors reakcióidőkből, a nagyobb sávszélességekből és a technológia megosztásából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #1
    Nincs értelme... Jelenleg alig van szolgáltatás, ami kihasználná, felesleges a sietség.